AKO OSJEĆATE OVO KADA SJEDITE, HITNO IZVADITE KRV: Neočekivan simptom upozorava – KRVNI SUDOVI SU ZAČEPLJENI!

Simptom visokog holesterola osjetićete u nogama i to kada ste baš u jednom položaju!
Najčešći znaci visokog holesterola su mučnina, bol u grudima, ekstremni umor, kratak dah, pa čak i povremeni bol u vratu. To je zbog činjenice da povišeni nivoi lipoproteina niske gustine, poznatih i kao “loš” holesterol, doprinose stvaranju njihovih naslaga na zidovima krvnih sudova. Ovo, zauzvrat, izaziva oslobađanje zapaljenskih supstanci koje povećavaju rizik od srčanog udara.

Spoljašnji simptomi povišenog holesterola se vrlo teško detektuju. Ali ako se bolest razvije i nije liječena, znaci će postati i te kako uočljivi. Doktor medicinskih nauka, direktor Centra za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju (SAD) Daren Šnajder rekao je da je u posljednje vrijeme sve više slučajeva da se povišen holesterol manifestuje i osjećajem utrnulosti u nogama i stopalima.

Kako je doktor objasnio, masti značajno sužavaju “prolaze” kroz koje se krv kreće, što može da izazove izvjesnu nelagodu u stopalima i nogama uopšte. Ovaj simptom je posljedica komplikacija koje nastaju zbog povišenog holesterola, a javlja se samo kada osoba sedi.

Prema riječima stručnjaka, previše hladni, blijedi udovi takođe su znak za alarm. Ovo se javlja jer se zbog sužavanja arterija pogoršava protok krvi, a posebno je izraženo kada se osoba ne pomjera.  Iz istog razloga, ljudi sa visokim holesterolom često imaju svrab, utrnulost ili čak grčeve u stopalima dok spavaju. Po pravilu, sve ove neprijatni osjećaji se javljaju u predjelu peta i stopala.
“Bol može da se ublaži ako pokušate da puustite noge da vam “vise” dok sjedite u stolici. Ovo omogućava gravitaciji da podstakne dotok krvi u noge”, naglašava ljekar.

MONDO