ČUDAN SIMPTOM SRČANOG UDARA JAVLJA SE U USTIMA: Ako primijetite da je “nešto” drugačije – odmah pozovite HITNU POMOĆ!

Promijenjen ukus u ustima može da bude simptom srčanog udara!

Svakoga dana u Srbiji više od 60 ljudi doživi srčani udar koji se za 16 do 18 pacijenata završi fatalno. Infarkt srca nastaje zbog naglog prekida protoka krvi kroz krvne sudove srca koji snabdjevaju krvlju srčani mišić, a simptomi koji ukazuju da ste u riziku od ovog opasnog stanja variraju kod muškaraca i žena.

Osim stezanja u grudima koje je propraćeno mučninom, postoje i neki manje očiti signali koji upozoravaju na opasnost. Neobičan ukus u ustima može da ukaže na probleme sa kardiovaskularnim sistemom i predstavlja jedan od predznaka infarkta.

Najočigledniji znak infarkta miokarda je, naravno, oštar bol u grudima. Doktor Mark Perlrot je primijetio da simptomi srčanog udara mogu da uključuju gorušicu koja uzrokuje zadah i metalni ukus u ustima. “Nervoza” stomaka stomaka takođe može da bude jedan od znakova. Isto tako, predznaci srčanog udara su: osjećaj pritiska u grudnom košu koji se javlja periodično, nelagoda u gornjim udovima, otežano disanje, letargija, umor, vrtoglavica.

Specijalisti britanske organizacije “British Heart Foundation” savetuju pacijentima da prije dolaska hitne pokušaju da se umire i uzmu 300 miligrama aspirina.

MONDO

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*