DOKTORI OSTALI U ČUDU: Za 12 sedmica iz tijela uklonio 70 smrtonosnih tumora

Pacijent koji je bolovao od raka zapanjio je doktore nakon što je pionirski tretman u samo 12 sedmica uklonio 70 potencijalno smrtonosnih tumora, piše Daily Mail.

Ian Brooks (47), borio se s rijetkim oblikom ne-Hodgkinov limfoma, raka koji utječe na imunološki sistem. Nakon nekoliko neuspješnih pokušaja liječenja, mislio je da će ubrzo umrijeti.

A onda, kao posljednji izbor, Brooksu je ponuđen novi lijek. Samo 12 sedmica kasnije, doktori koji su ga liječili u bolnici u Manchesteru bili su zaprepašteni kada su otkrili da mu je tijelo otpuno čisto.

Prvi izvan SAD-a

Ovaj autmehaničar iz Boltona postao je prva osoba izvan SAD-a koja je probala lijek Brentiximab Vedotin. Radi se o vrsti monoklonskih antitijela koji traže specifične proteine na vanjskoj strani stanica raka, a zatim ih uništava iznutra. Ova metoda liječenja pokazala se tako uspješnom da je sada dostupna širem krugu pacijenata.

“Ne bih danas bio ovdje da nije bilo revolucionarnog rada koji se provodi u bolnici. Moj specijalist u bolnici je bio toliko uzbuđen kad je vidio rezultate nalaza i odmah mi ih je pokazao. Imao sam oko 70 tumora u svom tijelu i nestali su samo tako. To je nevjerovatan osjećaj”, rekao je.

Oko 1.500 slučajeva ne-Hodgkinovog limfoma bilježi se u Velikoj Britaniji svake godine, a Brooks boluje od još rijeđeg oblika bolesti zvanog anaplastični limfom velikih stanica. On mu je dijagnosticiran 2001. i u početku je dobro reagirao na liječenje. Ipak, bolest mu se vratila 2008. godine.

Podvrgnut je presađivanju matičnih stanica, ali rak se vratio i proširio po cijelom njegovom tijelu. Bilo je pitanje dana kada će umrijeti. U tom trenutku stanje mu je bilo tako teško da je dobrovoljno pristao da na njemu testiraju novi lijek.

U samo 24 sata od uzimanja lijeka pokazao je nevjerovatne znakove poboljšanja.

“Lijek se može primijeniti brzo i ima vrlo malo nuspojava. On je sada u remisiji i sada smo sve više sigurni da će se izlječiti”, rekao je dr. Adam Gibb.

Pokusni kunić

Ian kaže da je bio doveden do stanja kada je mislio da je izgubio bitku sa bolešću. Kada su mu ponudili da proba novi lijek, bio je vrlo nervozan.

“Osjećao sam se kao pokusni kunić, ali nisam mnogo razmišljao. Radilo se o životu ili smrti. Znao sam da ću umrijeti za sedmicu ili dvije ako to ne uradim”, rekao je i dodao kako je lijek mogao imati još teži uticaj na njega od kemoterapije, no tijelo je reagovalo vrlo brzo.

“Sve mi je nekako pomućeno, nejasno, ali se sjećam kada su mi dali lijek, koji je kao neki oblik kemoterapije. Sljedeću sedmicu proveo sam u bolnici. Doktori su rekli da sam nekoliko dana izgledao grozno, a nisam se dobro osjećao. No, kako su radili nalaze, shvatili su da je to zato jer je tijelo ispiralo sve mrtve stanice raka, tako da je to zapravo bila dobra stvar. Na čelu su mi iskočile dvije velike kvrge, a onda sam se jednog jutra probudio i primjetio da su nestale. Bio sam u čudu. Oporavak je bio fizički iscrpljujući, ali i nevjerovatno uspješan. Veoma sam zahvalan svima koji su mi pomogli”, dodao je.

Izvor: haber.ba