Koliko dugo mogu izdržati kuhana jaja da se ne pokvare

Mnogi se sjete kuhanih jaja tek kada se približi Uskrs, ali bilo bi dobro da barem dva puta tjedno unosite ovu namirnicu u svoj organizam zbog proteina koji se u njoj nalaze.

Ono što vam konkretno za ovaj blagdan treba biti važno je upravo informacija koliko dugo mogu izdržati kuhana jaja prije nego što se pokvare.

Koliko kuhana jaja mogu da izdržati ako ih držimo u hladnjaku?
Najbolja opcija je da tvrdo kuhana jaja držite u hladnjaku. Ukoliko ih tako čuvate i u ljusci, mogla bi da izdržati cijeli tjedan dana. Međutim, ukoliko oljuštite jaje, bez obzira kako ga čuvate bilo bi poželjno da ga pojedete istog dana.

Jaja se čuvaju na temperaturi od četiri stupnja ili na manjoj u originalnoj (kartonskoj) kutiji, na polici koja je unutar fhladnjaka, a ne u vratima, i što dalje od hrane jakog mirisa.

Ne preporučuje se zamrzavanje kuhanih jaja.

Koliko kuhana jaja mogu izdržati na sobnoj temperaturi?
Centar za kontrolu i prevenciju bolesti jasno ističe da je sva hrana koja se drži dva sata izvan hladnjaka već pokvarena, a to vrijedi i za kuhana jaja. Štoviše ukoliko se kuhana jaja nalaze u jako toplim prostorijama ili negdje blizu roštilja ili nekog drugog izvora topline, onda se smatraju pokvarenim poslije svega jednog sata, piše Telegraf

Naime, kad budete služili išarana i obojena kuhana jaja za Uskrs morate voditi računa da ih na trpezi ne držite svega dva sata i da ih poslije toga vratite u frižider.