LOVOR LIJEČI ČAK 6 BOLESTI: Ali nipošto ga ne smijete koristiti u ovom slučaju…

Lovor pripada porodici lovornjača, a porijeklom je iz Male Azije. Lovor je grm ili drvo, sjajnih i kožastih listova, dugačkih oko 7 do 10 cm. Popularan je kao začin i kao ukrasna biljka, a koristi se i u medicini.

Prema grčkoj mitologiji, lepa nimfa Dafne se pretvorila u lovorovo stablo kako bi pobjegla od zaljubljenog Apolona. Lovor je tako postalo simbol Apolona te su se lovorovi vjenčići u njegovu čast davali pobjednicima i pjesnicima. Iz tog običaja proizašao je izraz laureat, koji na latinskom znači “ovjenčan lovorom”.

Aromatična riznica nutrijenata

Listovi su vrlo aromatičnog, ljutog, gorkog i jakog ukusa. Svježi listovi sadrže vitamin A, C, te vitamine B kompleksa. Od minerala su prisutni kalcijum, mangan, železo, selen, cink i magnezijum.

U lovoru se nalazi oko 1 do 3 posto eteričnog ulja, kojeg čine cineol, eugenol, treslovine, seskviterpeni i gorke tvari. Eterično ulje lovora dobiva se ekstrakcijom iz lovorovih listova. Cineol ima sposobnost antitumornog djelovanja na određene tipove ćelija raka pomoću podsticanja apoptoze (programirana smrt ćelija).

Takođe je odgovoran za antibakterijsko, antifungalno (antigljivično) i umirujuće djelovanje lovora. Eugenol djeluje protiv epilepsije te ima sedativno djelovanje.

Treslovine (tanini) imaju adstringentno svojstvo (tvari koje stežu) te pomažu pri liječenju proliva. Seskviterpeni djeluju protiv leokemije. Sušeni plodovi lovora sadrže eterično ulje čiji sastav čine terpeni (cineol, terpineol, citral), seskviterpeni, miristinska kiselina.

Ljekovito djelovanje lovora

Listovi lovora zbog svog bogatog hemijskog sastava pružaju široki spektar ljekovitih prednosti. Lovor se tradicionalno koristio u liječenju mnogih bolesti, a bio je vrlo popularan kod Grka i Rimljana.

– Olakšava probavu

Listovi lovora se koriste kod problema s probavom. Imaju sposobnost smanjenja nadimanja. Listovi lovora smiruju rad želuca, podstiču apetit i izlučivanje probavnih sokova. Čaj od ploda se koristi za podsticanje apetita.

– Pomaže kod bolesti disajnog sistema

Kod bronhitisa, preporučuje se stavljanje obloga od lovora. Oblozi se umaču u vodu u kojoj se kuvao lovor. Takvi oblozi pomažu pri jakom kašlju, bronhitisu i infekcija disajnog sistema.

– Pomaže kod menstrualnih problema

Djelujući kao emenagog, listovi lovora mogu podstaći redovnu i normalnu menstruaciju. Njihova primena može pomoći i u ublažavanju menstrualnih bolova. Takođe imaju sposobnost liječenja vaginalnog sekreta.

– Smiruje nervozu i stres

Jedna od manje poznatih prednosti korištenja lovora jest njegova prirodna umirujuća moć. Lovorovi listovi snižavaju nivo stresnih hormona u tijelu. Povećana količina stresnih hormona može biti štetna za zdravlje, a primjenom lovora postiže se smirenost i opuštenost.

– Stimulira imunološki sistema

Lovor je bogat vitaminom A i vitaminom C, te mineralom cinkom koji imaju važnu ulogu u održavanju snažnog i zdravog imuniteta. Vitamin A osigurava zdravu membranu sluznice očiju, nosa, usta, grla, pluća i probavnog sistema. Vitamin C ima antibakterijsko i antivirusno svojstvo čime jača imunološki sistem.

– Djeluje antiseptično i antigljivično

Prema brojnim istraživanjima, eterično ulje lovora pokazuje izuzetna antigljivična i antiseptička svojstva. Lovor kao antiseptik štiti rane od infekcija i sprečava rast bakterija.

Primjena lovora

Za pripremu čaja od lovora, uzmite 1 list svežeg ili sušenog usitnjenog lovora koji prelijte s 2 dl ključale vode. Šoljicu poklopite i nakon pola sata procijedite. Pijte jednu do dvije šoljice dnevno, prije jela.

Listove možete koristiti i za biljne kupke. Za kupke je potrebno usitniti oko 20 listova lovora i kuvati u 5 l vode. Posudu poklopite, a nakon jednog sata sipajte u kadu. Eterično ulje lovora koristi se u proizvodnji sapuna. Listovi su vrlo aromatični pa se mogu koristiti i kao repelenti protiv insekata.

Izvor: alternativa-za-vas