Mačke su dobre za srce i smanjuju stres: Evo zbog čega treba da zahvalite svom ljubimcu

Izgleda da su mačke vrlo osetljive kada je u pitanju naša zdravstvena situacija. Jasno vide kada se ne osećamo dobro ili kada smo bolesni.

Zbog pozitivnog uticaja na ljude, sada se koriste i u lečenju životinja. Gotovo da nema dobrog zvuka za opuštanje od predenja mačaka. Vlasnici mačaka mogu potvrditi da im je zajednički život dobar. U stvari, ova tvrdnja se može naučno potvrditi.

Naime, američka istraživanja dokazala su da mačke smanjuju nivo stresa kod svojih vlasnika. Tokom maženja mačaka luči se hormon sreće, dok se istovremeno smanjuje proizvodnja hormona stresa. Predenje mačaka pomaže ljudima da se opuste.

Kada smo pod stresom, krvni pritisak raste. Oni koji hronično pate od visokog krvnog pritiska imaju povećan rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Budući da mačke pozitivno utiču na stres, to takođe smanjuje rizik od bolesti. Naime, određene studije su pokazale da domaćinstva sa mačkama imaju 30% manje srčanih udara.

Zbog svog pozitivnog dejstva na ljude, mačke se takođe koriste i u lečenju životinja. Terapija mačkama može pomoći starijim osobama sa demencijom. Pacijentima daju osećaj sreće i deluju protiv osećaja usamljenosti.