NEMOJTE BACATI LJUSKE OD JAJA: Evo kako da napravite sjajno đubrivo za vaše biljke

Zbog svog visokog sadržaja kalcijuma ljuske se mogu koristiti kao odlično sporodjelujuće đubrivo. Tokom razlaganja u zemljištu oslobađa se kalcijum koji spada u značajna hraniva za vaše biljke. Osim toga, kalcijum reguliše pH vrijednost zemljišta i smanjuje njegovu kiselost.

Kako sakupljati ljuske od jaja

Ljuske od jaja najbolje je sakupljati u otvorenoj posudi. Kako se posuda popunjava, mrvite ih rukama kako bi napravili dodatno mjesto i to ponavljajte dokle god posudu u potpunosti ne napunite.

Ljuske ne morate prati ali ukoliko se plašite da će se pojaviti neprijatan miris, operite ih pod mlazom vode. Inače ljuske od jaja koje nisu oprane imaju veći sadržaj organske materije.

Dobro bi bilo da posudu sa ljuskama držite na sunčanom mjestu.

Ljuske od jaja kao đubrivo

Kako bi ubrzali njegovo razlaganje, ljuske morate što bolje usitniti prije primjene. Najbolje bi bilo usitniti ih u fini prah, međutim u kućnoj varijanti može poslužiti i električni mlin za kafu. Takođe, možete koristiti avan i tučak da ručno usitnite ljuske.

Usitnjene ljuske od jaja možete dodati na dno rupe prilikom sadnje ili ih razbacati po površini zemljišta. Ljuske možete i zaorati nakon što ih pospete po površini zemljišta kako bi ubrzali razlaganje. Dodavanje ljuski u zemljište najbolje je uraditi na jesen, ali dodatnu količinu ljuski možete dodati i na proljeće.

Paradajz, paprike i plavi patlidžan su među vrstama kod kojih će primjena ljuski od jaja imati najviše efekta. Pored toga, ukoliko ste ljubitelj cvijeća, jorgovan je jedna od vrsta koja će imati dosta koristi od dodavanja ljuski.

Ljuske od jaja možete dodavati i u kompost.

Sretno!

Izvor: agroavantura.com

Zapratite nas i podjelite!Hvala.