OSOBE S VISOKIM PRITISKOM MOGU DA JEDU SAMO OVAKVU RIŽU: Jednostavan trik čini čuda i za ŠEĆER i VIŠAK KILOGRAMA

Kako se jede riža ako patite od visokog pritiska? Postoji jednostavna “caka” koja pomaže u njegovom regulisanju.

Zbog povećeg sadržaja ugljenih hidrata, pirinač je često na lošem glasu, ali nutricionisti i dijetolozi se slažu da je ova namirnica zapravo vrlo korisna za zdravlje. Čak, smatraju da ako je redovno konzumirate umnogome ćete poboljšati stanje organizma. Riža ima to svojstvo da tijelo vrlo brzo snabdjeva energijom veoma brzo, odličan je izvor vitamina B1, a ako se uzima na jedan poseban  način – normalizuje nivo šećera u krvi.

Međutim, stručnjaci otkrivaju i da postoji način da se pirinač učini još zdravijim, a to je ako ga nakon kuvanja ostavite u frižideru 24 sata. Do ovog zaključka došli su kineski naučnici.

U studiji kineskih stručnjaka napominje se da ovaj način upotrebe pirinča pomaže u poboljšanju funkcionisanja gastrointestinalnog trakta, a i od velike je koristi u prevenciji bolesti. Takođe, ohlađeni pirinač umnogome pomaže osobama koje pate od povišeng krvnog pritiska, kao i onima koji se bore sa gojaznošću.

Činjenica je da se u kuhanom pirinču koji je dobro ohlađen formira takozvani otporni skrob, koji blagotvorno dheluje na ljudski organizam. Ovaj skrob se duže vari, pa će nivo šećera u krvi sporije raste, pritisak se obara, a oshećaj sitosti će trajati dugo.

MONDO