SIMPTOMI KOJI BI MOGLI UKAZIVATI NA ANEMIJU: Ako ih imate više, možda patite od nedostatka željeza u krvi

Anemija zbog manjka željeza globalno je najčešći tip anemije, a manjak željeza ili sideropenija je jedan od najčešćih prehrambenih deficita, prisutan u do 25% ljudske populacije, što čini manjak željeza i anemiju manjka željeza važnim javno zdravstvenim problemom.

Do manjka željeza može doći iz tri razloga: zbog smanjenog unosa hranom, smanjene apsorpcije željeza u crijevima i gubitkom krvi odnosno krvarenjem.

Željezo je od ključnog značaja za proizvodnju hemoglobina koji pomaže crvenim krvnim zrncima da isporuče kisik kroz tijelo.

Onbratite pozornost na ove simptome. Ako ih primijetite, oni bi mogli ukazivati na anemiju.

Iscrpljenost

Taj simptom ljudi često previđaju jer mnogo rade, mnogo se kreću i prirodno im je da su umorni. Ali ako ste stalno umorni, osjećate da nemate dovoljno snage da bilo koji posao obavite do kraja, provjerite krvnu sliku jer možda patite od nedostatka željeza.

Prejako menstrualno krvarenje

Ako imate obilne menstruacije, to bi mogao biti jedan od znakova da patite od anemije. Vi ste tada u začaranom krugu jer ste anemični jer gubite mnogo krvi tijekom menstrualnog perioda, a krvarite obilno jer ste anemični. Posjetite i ginekologa i obiteljskog liječnika.

Bljedilo

Moguće je da ste prirodno blijedi i da to nema veze s nedostatkom željeza, no bljedilo bi mogao biti znak da ste anemični.

Kratak dah

Brzo se zadišete, a nekada naprasno ostanete bez zraka, čak i ako mirujete? To bi mogao biti znak da nemate dovoljno željeza u organizmu.

Srce vam ubrzano lupa

Obično kada ostanete bez zraka, srce vam zalupa tako glasno da imate dojam da ga svi čuju. To bi mogao biti znak da već duže vrijeme patite od anemije. Srce se muči pokušavajući pumpati krv, ali nje nema dovoljno. Posjetite kardiologa čim osjetite prvo ubrzano lupanje srca.

Glavobolje

Ako imate česte glavobolje, one mogu biti posljedica nedostatka kisika, što pak može biti posljedica manjka željeza.

Depresivni ste

I depresija može biti posljedica nedostatka željeza. Čim osjetite da ste zabrinuti bez razloga, depresivni, bezvoljni… to mogu biti prvi znaci da vam nedostaje željezo.

Opada vam kosa

Kosa vam opada više nego što ste navikli i to ne prestaje već neko vrijeme? Provjerite krvnu sliku.

Vegeterijanac ste

Ako ste se odlučili za to da budete vegeterijanac, u svoju prehranu morate unijeti i željezo. Uzmite dodatne vitamine koji mogu zamijeniti meso ili mliječne proizvode, ako i njih ne konzumirate.

Jezik vam izgleda čudno

Ako vam je jezik bolan, blijed i gladak, i to bi mogao biti simptom nedostatka željeza. Obratite se svome liječniku. prenosi novi