SMANJUJU HOLESTEROL, ŠTITE OD DIJABETESA, POMAŽU MRŠAVLJENJU: Samo jedna šaka ovih ZDRAVIH GRICKALICA čuva zdravlje

Nekada su se grickale uz film, ili utakmicu, ali one su mnogo više od zanimacije za zube. Semenke bundeve za zdravlje čine čudo.

Lekovita i nutritivna svojstva semenki bundeve su toliko značajna da ni zvanična medicina ne odbacuje očigledne prednosti ovog proizvoda i preporučuje upotrebu ovih zdravih grickalica kao prevenciju mnogih bolesti. U narodnoj medicini ova namirnica ima svoju upotrebu više od 100 godina.

Semenke bundeve deluju blagotovorno na ćelije mozga zbog visokog sadržaja fosfora i cinka. Cink takođe ima blagotvorno dejstvo na kožu, ublažujući tegobe poput izbijanja akni, alergijskog svraba ili iritacije od opekotina od sunca. Često se onima koji pate od alopecije savetuje uzimanje 1-2 šake semenki bundeve dnevno zbog svojstva da jača koren kose i zaustavlja proces ćelavosti. Seme bundeve ima i diuretička i blaga laksativna svojstva, otklanjaju mnoge probleme sa organima za varenje,a pomaže i kod bolesti bubrega.

Semenke bundeve u sebi sadrže oko 50% ulja i 30% kvalitetnih proteina. Zbog toga su veoma korisne za decu, adolescente i starije osobe, dakle svima onima kojima su potrebni visokokvalitetni proteini i energetske supstance.

Važno je znati da su semenke bundeve jedan od najboljih izvora cinka i Omega-6 masnih kiselina. Ukoliko imate visok holesterol, semenke bundeve su idealan izbor jer, kako su pokazala istraživanja, one mogu da smanje nivo lošeg holesterola za 13 odsto, a nivo ukupnog holesterola za 10 odsto. Bogate su i zdravim nezasićenim masnim kiselinama, a lekari si ustanovili i da su delotovorne u regulisanju nivoa šećera u krvi.

Izvor: Lepa&Srećna