SNIŽAVA PRITISAK I ŠEĆER, A POBOLJŠAVA I CIRKULACIJU: Ne košta ništa, a pravo je blago prirode

Obiluje vitaminima C, A, K, B2, a odlična je za detoksikaciju organizma.

Kopriva snižava pritisak i šećer i ublažava brojne tegobe.

Za koprivu kažu da je najbolji prirodni “lijek” koji je potpuno besplatan. Najčešće je nalazimo na zapuštenim i obraslim terenima, a oni koji su neupućeni u njeno blagotovrno dejstvo na zdravlje organizma, smatraju je korovom kog se treba rješiti. Ipak, pozitivna dejstva koja kopriva ima na organizma nije lako pobrojati.

Bogata je vitaminima A, B2, C, D i K i sadrži hranljive sastojke poput antioksidanata, aminokiselina i holorofila. Takođe je dobar izvor kalcijuma, kalijuma, joda, mangana i gvožđa.Mnogo je onih koji imaju problem sa visokim krvnim pritiskom i šećerom, i njima se upotreba čaja od koprive posebno preporučuje.

Kopriva ima protivupalno, analgetsko, antireumatsko, antikonvulzivno i hipotenzivno svojstvo. Kopriva osnažuje imunitet; ublažava simptome reumatizma i artritisa; pomaže kod menstrualnih bolova i predmenstrualne nadutosti. Kopriva je dobra pomoć za detoksikaciju organizma: pospješuje izlučivanje tečnosti, čisti krv i mokraćne kanale i podstiče rad probavnog sistema.

Kopriva snižava pritisak i šećer, a zahvaljući vitaminu K pomaže u zaustavljanju krvarenja

Ova biljka sadrži belančevine, masti, ugljikohidrate, flavonoide, tanin, klorofil, karoten, lecitin, fitosterol, acetilholin te pantotensku, mravlju, sirćetnu i silicijsku kiselinu. Najpoznatija upotreba koprive je za liječenje anemije, jer njen korijen sadrži velike količine gvožđa, a bogata je i vitaminom C koji prirodno podstiče bolju apsorpciju gvožđa.

Kada je nisko gvožđe u organizmu prisutan je uporan osjećaj umora, blijeda koža, kratak dah, glavobolja, nesvjestica, aritmija.

Javlja se i sindrom nemirnih nogu ali i anksioznost. Jedini način da znate da li vam gvožđe u krvi nedostaje je laboratorijska analiza krvi, a ako to rezultat i potvrdi, osim suplemenata koje prepisuju ljekari i posebnog načina ishrane, kod malokrvnosti mogu pomoći i prirodni napici na bazi koprive.

Kako se priprema čaj od koprive?

Uveče potopite koprivu u teglu sa vrućom vodom, ostavite da se ohladi, a zatim stavite teglu u frižider do sutradan.

Sutradan procijedite čaj i pijte ga kad god želite.

Izvor: Lepa&Srećna