STAR I RIJEDAK NARODNI RECEPT: Kod problema sa želucem, hemoroidima, kod zatvora, povišenog holesterola, neplodnosti, astme, bronhitisa, anemije…

Rijedak narodni recept…

Nekima je ovaj prijeki lijek pomogao čak da dobiju i djecu!

Smokva sa maslinovim uljem je tipično za primorske krajeve, ali ako je to tako zdravo za primorce, zašto ne bi bilo i za sve ostale.

Bakterije u organima za varenje i neplodnost su neki od problema, gdje ovaj spoj voća i ulja daje rezultate.

Smokva je interesantno i veoma cijenjeno voće sočnih plodova. Neko ih voli, a neko ne. Mnogi je drže u bašti kao ukrasnu biljku, zbog karakterističnih egzotičnih listova.

Biljka najbolje uspijeva u toplim krajevima, blizu mora, ali može da se uzgaja i u kontinentalim predjelima. Nevolja je to što je osjetljiva na niske temperature.

Smokve sadrže dosta kalcijuma, kalijuma, cinka i dobar su izvor gvožđa, zatim beta karotena, C, A, E i K vitamina. Suhe smokve su mnogo više kaloričnije, nego svježe, zato ih treba jesti u ograničenim količinama.

Smokva poboljšava varenje, pomaže kod hemoroida, a doprinose i regulisanju holesterola. Smokva ima blago laksativno dejstvo.

U pogledu sadržaja kalcijuma koji je značajan, smokve mogu zamijeniti mliječne proizvode.

Smokve važe za afrodizijak. Mlijeko iz smokve ima sposobnost da eliminiše bradavice. Postoje osobe koje su alergične na smokve, pa treba voditi računa.

Recept za suhe smokve u maslinovom ulju:

Suhe smokve (do 40 komada) složiti u teglu, a onda naliti maslinovo ulje do vrha tegle. Zatvoriti i čuvati tako 40 dana. Smokve će da upiju dosta maslinovog ulja.

Nakon toga se jede po jedna smokva prije svakog obroka. Mnogi će reći da ovo nije ukusno, ali jeste korisno.

Svakako treba voditi računa o tome da se za ovaj recept koristi što kvalitetnije maslinovo ulje, a isto tako i kvalitetne suhe smokve.

Ovaj stari narodni recept može pomoći kod problema sa želucem, kod hemoroida, zatvora, povišenog holesterola, neplodnosti, anemije, astme i bronhitisa.

Izvor: prirodni-lijek.blogspot