ULJE SJEMENKI KOJE LIJEČE SVE OSIM SMRTI: Evo za šta se sve koristi…

1085825486

Kroz stotine i tisuće godina čovječanstvo je tragalo za panacejom – čudotvornim lijekom koji bi mogao izliječiti sve ljudske boljke.

Postoji li prirodan lijek koji djeluje na toliko široki spektar bolesti da zaslužuje status panaceje?

Ako bismo među najmoćnijim lijekovima svijeta morali izabrati jedan, najdjelotvorniji, taj status bi bez sumnje pripao ulju crnog kima.

Crni kim spada među najljekovitije biljke svijeta. Za njega je poslanik Muhamed rekao da “liječi sve osim smrti”, a kroz stoljeća su ga koristili mnogi poznati liječnici. Sjeme crnog kima bilo je pronađeno u grobnici faraona Tutankamona.

Ova biljka spominje se u Bibliji i Hadithu. Latinsko ime mu je Nigella sativa, a najčešći popularni nazivi su crni kim, crni kumin, čurekot ili kalinji.

Nemojte ga zamijeniti s kuminom (lat. Cuminum cyminum) – popularnim začinom koji možete pronaći u svakoj trgovini. Kroz stoljeća upotrebe, ovo ulje je prepoznato kao nevjerojatan lijek za bezbroj bolesti.

Sastav i ljekovitost ulja

Postoji na stotine nevjerojatnih zdravstvenih dobrobiti ulja crnog kima. Smatra se da zbog sinergije svojih njegovih sastojaka ovo ulje posjeduje gotovo čudesnu iscjeljujuću moć.

Među glavnim sastojcima su:

– nigelon
– timokinon
– beta sitosterol
– bjelančevine
– vitamini B1, B2 i B3
– folna kiselina
– kalcij, željezo, bakar, cink, fosfor
– alfa linoleinska kiselina
– antiupalne omega 3 i omega 6 masne kiseline
– miristinska, palmitinska, palmitoleinska, stearinska, oleinska, linoleinska i arahidonska kiseline

Snizuje kolesterol i glukozu

Studije su dokazale da ulje crnog kima značajno smanjuje razine kolesterola i glukoze u krvi. Ispitanici su nakon pet mjeseci uzimanja pola žličice ulja smanjili razine štetnog LDL kolesterola s 12,7 na 8,5, a povisili “dobar” HDL kolesterol s 41,7 na 83,42.

U drugoj četverotjednoj studiji pacijenti s dijabetesom uzimanjem dvije žličice ulja tri puta na dan smanjili su koncentraciju glukoze u krvi s 21,7mmol/l na 9,9mmol/l.

Prirodni antihistaminik

Ulje crnog kima je prirodan antihistaminik i jedan od najpopularnijih prirodnih lijekova za liječenje i prevenciju alergija. Potrebno ga je početi koristiti nekoliko mjeseci prije sezone alergija, da bi se organizam unaprijed pripremio.

Njegova dugoročna upotreba dovodi do znatnog smanjenja simptoma, pa čak i kompletnog izlječenja. Djelotvorno je i u liječenju bolesti dišnih organa uključujući astmu, hripavac, bronhitis i upalu grla.

Uspostavlja pravilan rad imuniteta

Jak imunitet najbitnija je stavka u obrani od većine bolesti. Ako je imunitet slab, tijelo postaje podložno bolestima. Crni kim ima imunomodulatorno djelovanje – što znači da pojačava ili smanjuje reakciju imuniteta, ovisno o stanju organizma.

Jačanje rada imuniteta je ključno za obranu protiv vanjskih napadača – virusa, bakterija, gljivica i parazita. Međutim, kod nekih ljudi reakcija imuniteta je pretjerana, pa dolazi do autoimunih bolesti.

Snažno imunomodulatorno djelovanje ulja crnog kima ključno je i u tretiranju alergija, multipla skleroze, Crohnove bolesti, dijabetesa, dermatitisa i psorijaze.

Crni kim učinkovit je i u liječenju artritisa i reume, hipotireoidizma, sistemskog lupusa i skleroderme.

Djeluje protiv patogenih mikroorganizama

Crni kim je prirodni antibiotik koji nema štetnih posljedica. Koristi se kod različitih infekcija i upala, a djelotvoran je i protiv gljivica i parazita. Pokazao se učinkovitim protiv E.coli, pa se primjenjuje i u liječenju urinarnih infekcija.

Uravnotežuje probavu

Ulje crnog kima pomaže održavati zdravlje mikroflore želuca i crijeva te stimulira rad bubrega i jetre. Pročišćava probavni sustav (posebice detoksicira crijeva te ubija parazite u njima).

Često se koristi u borbi protiv gljivičnih oboljenja poput kandide, gdje opet dolazi do naglaska njegov učinak na imunitet. U tom se slučaju uzima lokalno i oralno.

Njeguje kožu, kosu i nokte

Ulje crnog kima koristi se u njezi kože, kose i noktiju te pomaže kod njihovih oboljenja. Vanjska primjena djeluje kod gljivica na noktima i stopalima, dermatitisa, neurodermatitisa, gubitka kose, psorijaze, impetiga, akni te kroničnih i alergijskih upala.

Redovna upotreba na licu čini ten čišćim, ublažava bore i njeguje sve tipove kože, a posebice suhu. Pakunzi za kosu s uljem crnog kima jačaju kosu i daju joj sjaj, a zbog svog djelovanja protiv gljivica i bakterija, smanjuju i perut.

Ulje možete koristiti kao pakung za kose ili nakon svakog pranja kose utrljati jednu do dvije kapi na vlasište i posušiti kosu.

Ljekovita svojstva ulja crnog kima:

– jača imunitet
– tjera parazite
– sprječava urinarne infekcije
– štiti od nekolikih vrsta raka
– pomaže kod alergija i astme
– ima antibakterijsko i antigljivično djelovanje
– poboljšava probavu
– čuva zdravlje srca i krvnih žila
– pomaže kod artritisa i reume
– regulira visoki tlak
– smanjuje razinu štetnog kolesterola
– regulira razinu šećera
– pomaže kod bolesti zubi i desni
– pospješuje lučenje mlijeka kod dojilja
– pomaže kod problematične kože
– poboljšava pamćenje
– sprječava gubitak kose i prerano sjedenje kose
– otapa žučne kamence

Primjena

Ulje crnog kima dostupno je u obliku ulja ili kapsula. Preporučena dnevna količina je jedna čajna žličica 3 puta dnevno. Ulje može se koristiti i lokalno – za njegu problematične kože i vlasišta, kod artritisa i reume te kod migrena.

U mnogim receptima, preporučuje se promiješati ulje crnog kima s medom i tako ga popiti. Med pojačava ljekovito djelovanje crnog kima i njegovu apsorpciju u organizmu.

Kod bolesti uha, ulje crnog kima razrijeđeno s maslinovim ulje kapa se direktno u uho, a kod bolesti oka – nanosi se na oko.

Kupujte samo kvalitetno, nerazrijeđeno ulje crnog kima. Najbolje ulje crnog kima dolazi iz južne i jugozapadne Aziji, najčešće iz Egipta – zemlje odakle ta biljka izvorno potječe.

Izvor: atma.hr

Zapratite nas i podjelite!Hvala.