VISOK PRITISAK SE DOBIJA I OD UPALE DESNI: Ako ne perete zube kako treba, posledica je neizlečiva bolest

Razne upale, pa i upala desni, utiču na visok pritisak!

Na visok pritisak od kojeg pati ogroman broj ljudi u Srbiji i svetu ne utiču samo gojaznost i stres, uobičajeni “krivci” za hipertenziju. Razne upale takođe doprinose sistemskoj inflamaciji koja podstiče rast pritiska, a jedna od njih je i upala desni.

Paradontopatija, kako se stručno zove ova upala, je neizlečiva bolest. Međutim, ona se može i sprečiti i lečiti, tojest, zaustaviti u stadijumu u kojem je lečenje otpočeto.

Vrlo je raširena, u Americi, na primer, više od 40 odsto starijih od 30 godina ima upalu desni. Ona je direktno povezana sa povišenim pritiskom. Osim što utiče na sistemsku inflamaciju, izaziva i bolove čime utiče na simpatički nervni sistem i aktivira ga, a time opet posredno jača upalu u celom telu.

Paradontopatija aktivira i imuni sistem, a menja i mikrobiom, pa sve to deluje na i krvne sudove. Zajedničkim uticajem oni jačaju hipertenziju, a ona šteti srcu, bubrezima i celom kardio sistemu.

Ovu vezu potvrdile su i studije u kojima su pacijenti podvrgnuti intenzivnoj terapiji paradontopatije. Pokazalo se da smirivanje upale desni doprinosi i snižavanju povišenog krvnog pritiska.

Takođe, i pokazatelji sistemske upale su pali na ohrabrujuće vrednosti pošto bi stomatolog očistio kamenac i džepove u desnima, a pacijent uspostavio pravilnu higijenu. Nedavno je objavljena i studija sprovedena na pacijentima koji su mlađi od 35 godina, a rezultati su se poklapali sa prethodnim saznanjima.

Zato se svima koji se leče od hipertenzije savetuje hitan pregled desni i terapija ukoliko je došlo do upale.

Preventiva je laka – neophodno je pravilno pranje zuba, korišćenje interdentalnih četkica i konca kao i redovna kontrola zdravlja desni kod stomatologa, najmanje dvaput godišnje.

U galeriji pogledajte kako se koristi konac za zube. Obratite pažnju na strelice na slici broj 3 – one pokazuju koje, tačno, delove zuba čistite koncem.

 konac za zube - Shutterstock

 konac za zube 2.jpg - Shutterstock

 konac za zube 3.jpg