ŽALFIJA+KURKUMA: Jedna doza ove recepture će vas spasiti brojnih oboljenja.

Žalfija ili kadulja je zasigurno jedna od onih ljekovitih biljaka koju bi svi trebali imati u svojoj domaćoj apoteci, zlu ne trebalo. Ona je izuzetno dobro sredstvo za pročišćivanje krvi i izbacivanje sluzi iz organizma. Ona jača krvožilni sustav, stimulira cirkulaciju, djeluje protiv krvarenja i upala. Dok, s druge strane, kukrkuma, drugi sastojak posjeduje antibakterijska svojstva, što znači da uništava ćelije virusa i mikroba u organizmu.

Nezaobilazan je sastojak mnogih domaćih pripravaka protiv gripa, prehlade i respiratornih infekcija. Prirodni je analgetik, borac protiv dijabetesa i djeluje kao sjajna preventiva mnogim oboljenjima: tegobama prostate, debelog crijeva kože i pluća. Vjeruje se čak da kurkumin može da spriječi razvoj raznih tegoba. Tradicionalna medicina preporučuje da pomiješati kadulju s mlijekom, još ako dodate kurkume i med, dobit ćete domaću infuziju.

Od sastojaka će vam biti potrebno:

  • 250 ml mlijeka
  • 1 žlica sušena kadulja
  • 1 žličica med
  • 1 žličica prahu kurkume (1/2 za djecu)

Upute za pripremu recepta:
Ulijte 250 ml mlijeko u lonac, dodati 1 žlicu od suhe kadulje u njemu kuhati. Čim mlijeko počne kuhanjem pokrijte ga i ostavite 15 minuta.
Koristi se na ovaj način:
Ocijedite mlijeko, dodajte 1 tsp. meda i 1 žličica praha kurkume (pola žličice za djecu) i da je to dobar promiješati. Pripremite ovo piće prije nego što odete u krevet i popiti ga toplo barem pola sata prije odlaska na spavanje. Isprobajte i vi žalfiju, veoma je zdrava za puno toga.Mnogima je poslužila.