Zapalite LOVOROV LIST u kući i gledajte šta će da se desi za samo 10 minuta!

Lovor se koristi kao lekovita biljka već hiljadama godina, a stari Grci i Rimljani su ovu biljku smatrali svetom. Poznato je da su pobednici olimpijade kitili glave lovorovim vencom, a simboličko značenje ove mitske biljke bilo je – čast i slava. Svi ti kvaliteti koji su pripisivani ovoj biljci, govore da je lovor bio jako značajan našim precima, pa mora biti da za to ima razloga.

Iako ga danas koristimo uglavnom kao začin, poznata su nam i lekovita svojstva lišća i bobica lovora, a glavne aktivne supstance su pinen i cineol, kao i eterična ulja koja deluju umirujuće.

Psihoaktivno dejstvo lovora je opisano u mnogim mitovima i legendama, a najpoznatija je ona o proročištu u Delfima, gde su žvakali lovorov list da bi videli budućnost.

Eterična ulja i druge aktivne supstance iz lovora deluju umirujuće, a sve što treba da uradite jeste da zapalite jedan list u pepeljari, izađete iz prostorije i vratite se posle 10 minuta. Soba će biti puna mirisa koji će delovati opuštajuće i umirujuće na sve ukućane.

Kao lekovita biljka, lovor deluje kao antireumatik, antiseptik, baktericid, diuretik, sedativ, antitoksidans. Pozitivno utiče na dobro raspoloženje. Istovremeno, lišće i plod delotvorni su i u lečenju histerije, neurastenije želuca, prehlada…