ZNATE LI ŠTA SU BIJELE TAČKICE OKO OČIJU: Ako ih imate obratite pažnju – EVO ŠTA ONE ZNAČE

Bijele tačkice na licu nazivaju se milije, a iako mnogi vjeruju da predstavljaju oblik akni, to je daleko od istine.

Dok mnogi od nas bijele tačkice na licu potpuno zanemaruju i ne obaziru se na njih, postoje i ljudi koji sa određenom dozom panike detaljno ispituju stanje ove pojave. Sigurno ste makar jednom primijetili da u predjelu očiju imate bijelu tačkicu i da ste odmah shvatili da nije riječ o bubuljici.

Ipak, važno je znate šta bijele tačkice predstavljaju i zašto nastaju.

Bijele tačkice nazivaju se milije i odmah je važno da znate da nisu opasne. Ispunjene su keratinom koji se zarobljava tačno ispod vaše kože. Po pravilu se pojavljuju bijele izbočine na kapcima, obrazima, čelu. Mnogi vjeruju da su milije oblik akni, međutim, to je daleko od istine jer akne obično izazivaju hormoni.

Zašto se uopšte pojavljuju?

Iako niko zaista ne zna šta uzrokuje milije, ipak postoje neka moguća objašnjenja. Vaša koža je možda oštećena. Efekti iritacije, izlaganja suncu ili teških proizvoda za njegu kože mogu dovesti do milija. Drugi mogući razlog je nakupljanje mrtve kože, koja se zarobljava u porama. Konačno, najjednostavniji odgovor na ovo su vaši geni. Možda ste ih samo genetski naslijedili i to je sve.

Kako ukloniti milije?

Ne morate ništa da radite u vezi sa izbočinama jer su potpuno bezopasne. Ipak, ako želite da ih uklonite iz estetskih razloga, postoje neka rješenja koja bi mogla da vam pomognu. Imajte na umu da se nijedna od mogućih preventivnih mjera nije pokazala efikasnom.

Zaštitite kožu

Ulaganje u dobru kremu za sunčanje i hidratantnu kremu je dobra ideja. Ovi proizvodi će vam pomoći da osigurate da vaša koža bude zaštićena, meka i fleksibilna. Ne zaboravite da kremu sa zaštitnim faktorom čak i zimi.

Piling

Koristite nježne pilinge kako ne biste oštetili kožu i izazvali još više milija. Pažljivo uklonite mrtve ćelije kod kuće ili se prepustite rukama profesionalaca i odvojite novac za tretman lica.

Probajte proizvode sa retinolom

Veruje se da je retinol sastojak koji iskorjenjuje milije. Kreme sa retinolom otkrivaju glatki sloj kože i sprječavaju nakupljanje. Imajte na umu da neki proizvodi koji sadrže retinol mogu biti oštri na koži, pa se odlučite za nježnije.

Koristite salicilnu kiselinu

Ova kiselina se često preporučuje kao način za borbu protiv akni, a mogla bi da djeluje i za milije. Poenta je da se razblaže slojevi kože. Na ovaj način, možda ćete moći da oslobodite milija cistu. Nanesite salicilnu kiselinu neposredno prije spavanja.

Novi.ba/Mondo.rs