4 prirodna lijeka ukoliko imate UPALU ZUBA I USNE ŠUPLJINE

Zdravlje vaših zuba čuvaju metvica, kopriva, kamilica i kadulja.

Imate problema s crvenilom, oticanjem i krvarenjem zuba? Često imate upale desni i zubnog mesa? Iskoristite dar iz prirode i riješite se bolova. Naime, do gingivitisa dolazi kada namnožene bakterije stvore ljepljive naslage na zubima. Ukoliko izbjegavate zubara, ne perete zube često i ne koristite zubni konac, utoliko ste u rizičnoj skupini. No, ne brinite, pronašli smo odlične biljne saveznike koji će vas riješiti bolova.

Kamilica

Ova biljka može pomoći u liječenju gingivitisa. Kamilica, naime, sadrži protuupale i antiseptičke sastojke. Sve što je potrebno je ispirati usta čajem od kamilice. Kada ste napravili malo jači čaj od kamilice (dvije do tri žličice kamilice dodajte u šalicu), pustite da se ohladi 10 minuta te popijte ili njime isperite usta.

Kopriva

U koprivi se nalazi magnezij koji je odličan borac protiv gingivitisa. Čaj od koprive djeluje antibakterijski.

Metvica

Metvica (menta) odlično se bori protiv bakterija koje izazivaju kvarenje zuba. Naravno, najjednostavnije vam je napraviti čaj. Uzmite dvije žličice izmrvljenog lista metvice i stavite ih u šalicu s kipućom vodom. Čaj možete piti, ali i koristiti ga za ispiranje usta. Dodatan savjet: umjesto žvakaćih guma možete žvakati svježe listove metvice.

Kadulja

Ova je biljka odlična za održavanje higijene usne šupljine. Napravite čaj od kadulje koji će vas zaštititi od gingivitisa. No, imajte na umu da konzumirate umjerene količine čaja jer kod pojedinaca pretjerana upotreba kadulje izaziva grčeve.

(Dnevno.hr)