Bolesti jetre: Najveći problem su toksini, a ove simptome ne smiješ nikako da zanemariš

Stručnjaci tvrde da postoji oko 100 različitih bolesti jetre

Ovaj veoma važan organ utiče na zdravlje svih ostalih organa i generalno cijelog organizma.

Jetra filtrira krv, uklanjajući štetne toksine iz organizma. Istovremeno učestvuje u varenju i proizvodnji određenih enzima, zato je neophodno voditi računa o njenom zdravlju. Kako kažu ljekari, ona je najvažniji organ.

Ono što uzrokuje najveće probleme s jetrom su zapravo toksini koji se dugo zadrže u ovom organu. Kada se uspori proces prečišćavanja, tada nastaju komplikacije. Stručnjaci tvrde da postoji oko 100 različitih bolesti jetre. Neke tihe znakove na prvi pogled ne biste povezali s ozbiljnim problemom, ali neki od njih zapravo jasno ukazuju i na mogući uzrok. U nastavku pročitajte koje signale ne bi trebalo da zanemarujete:

Crna akantoza

Bolesti jetre se često mogu manifestovati raznim promjenama na koži, a jedno od njih je crna akantoza. Radi se o rijetkoj bolesti, a ljekari je opisuju kao javljanje tamnih mrlja na području vrata.

Izražene vene u obliku paukove mreže

Ovo je još jedan simptom na koji je potrebno obratiti pažnju. One se mogu javiti kao nove crvenkaste linije po licu i vratu.

Ne možete da zaustavite svrab

Oboljela jetra može da izazove svrab po cijelom tijelu. Nije poznat pravi uzrok, ali se pretpostavlja da bi moglo biti povezano s nivoom žučne soli. Jetra proizvodi žuč, koja omogućava probavu, ali kod ljudi s primarnom bilijarnom cirozom (autoimuna bolest jetre koja uzrokuje kolaps žučnih puteva) može doći do nakupljanja žuči i svraba kože.

Žutica

Kako se bolest jetre pogoršava, kod pacijenta se može pojaviti žutilo kože ili beonjača, poznato kao žutica.

Mentalni problemi, zaboravnost i umor

Ukoliko vam se dešava da iznenada gubite stvari, zaboravljate važne datume i podatke, nemojte se slijepo držati vjerovanja da je to posljedica stresa i umora. Naime, uzrok može biti hepatička encefalopatija, stanje koje može da se pojavi kad jetra ne može pravilno da izbaci toksine iz tijela i obično se javlja kod bolesnika s hroničnim oboljenjem jetre, cirozom ili hepatitisom.

Oticanje stomaka

Ovo je još jedan simptom bolesti jetre koja napreduje – povećanje obima struka ili oticanje abdomena u velikoj mjeri. Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma, obavezno potražite medicinsku pomoć, piše “Srbija Danas“.