BUKVALNO SASTRUŽE MASNOĆU sa zidova CRIJEVA: Ova NAMIRNICA čisti, podstiče PROBAVU i metabolizam

Ukoliko se spremate za dijetu poslije praznika počnite od ovoga!
Način života koji podrazumeva dugotrajno sjedenjem i brzu hranu siromašnu vlaknima često izaziva poteškoće sa probavom, zbog čega sve veći broj ljudi ima problema sa “zatvorom“.bU zimskim mjesecima kada nam je hladnoća dodatni razlog za odlaganje vežbanja, svaka pomoć u podsticanju zdrave i uredne stolice je dobrodošla.

Kao i kod brojnih tegoba, pomoć može doći iz prirode. U pitanju je biljka koja je najbolji saveznik crijeva –psilijum ljuspice. One se u crevima ponašaju kao čistači, uklanjajući sve štetne supstance iz debelog crijeva. Polisaharidne sluzi kojima obiluje za sebe vežu vodu i imaju sposobnost povećanja svog volumena i do 15 puta.
Ova biljka sadrži lipide, nezasićene masne kiseline, vlakna i mnogo sluzi, zbog čega se stvara efekt „podmazivanja“ crijeva.
Dijetalna vlakna u biljci pomažu formiranju većeg volumena i otporna su na probavne enzime, tako da relativno lako prolaze kroz želudac do debelog crijeva. Tamo zadržavaju vodu, bubre i stimulišu peristaltiku crijeva.

Kako je najbolje koristiti psilijum ljuspice?

Jednu do tri kafene kašičice psilijum ljuspica razmutitei otopite u vodi, jogurtu ili blendiranom soku i konzumirajte odmah zbog brzog pretvaranja u želatinoznu masu. Preporučuje se da popijete i dodatnu čašu vode i pojačati unos tečnosti tokom dana.  Ljuspice možete koristiti za pravljenje hljebova, a prah za pravljenje kolača, tako što ćete ljuspice, odnosno prah staviti u tijesto. Korištenje ovog prirodnog lijeka nema štetnog uticaja na zdravlje, ne uništava mikrofloru i ne remeti probavu i rad crijeva. Može se uzimati i duže vrijeme bez neželjenih nuspojava. Vrlo je djelotvoran i kao pomoć pri ublažavanju hemoroida i ostalih problema vezanih za probavu, a i pomaže pri regulisanju povišenog holesterola. Ove ljuspice se mogu naći i kod nas u prodavnicama zdrave hrane.

Novi.ba/SD