ČESTO VAS BOLE NOGE, ALI JEDNU STVAR NE SMETE DA TRPITE: Hitno idite kod lekara ako ovo osetite ujutru

Kako boli petni trn, kakvi su simptomi, lečenje, terapija i vežbe? Pročitajte…

Ne kaže se bez razloga da su zdrava stopala i osnov i pokazatelj zdravog organizma. U stopalu postoji 26 sitnih kostiju zahvaljujući kojima stojimo u uspravnom položaju i izvodimo brojne aktivnosti.

U njemu su i brojne tetive, ligamenti, zglobovi i mišići, kao i nervni završeci. Problemi u stopalima izazivaju bol, upale, ograničene pokrete.

Jedna od bolesti zbog koje morate posetiti lekara je plantarni fascitis ili petni trn. Ona nastaje zbog oštećenja vezivnog tkiva ligamenta stopala koji se pruža od pete do stopala. Bol se najčešće se javlja u ranim jutarnjim časovima, pri prvim koracima koje napravite kad ustanete iz postelje. Do oštećenja tkiva dolazi zbog dugotrajnog stajanja, trčanja, gojaznosti ili neadekvatne obuće. 

Češće se javlja kod žena, osoba sa ravnim stopalima ili onima koji imaju izrazito visok ris. Bol je veoma intenzivan, opisuju ga kao probadanje nožem. Neophodno je da se pacijent odmara, stavlja ledene obloge i uzima lekove protiv upale. Veoma korisne mogu biti sve vežbe kojima se jačaju Ahilove tetive i fascija stopala.

Kako da masirate i istežete stopala i noge da biste olakšali tegobe, pogledajte i u ovom video snimku.

Tekst: Lepa&Srećna