CIJELI ŽIVOT STE POGREŠNO KONZUMIRALI ČAJ OD NANE: Pomaže samo ako ga ovako spremite

Nana je, uz kamilicu, vjerovatno najviše korišćena ljekovita biljka. Kutiju sa kesicama čaja od nane ima gotovo svaka kuća. Međutim, kada je biljka mnogo usitnjena, ona gubi na ljekovitosti. Zato je najbolje da sami berete nanu, sušite je i čuvate za preostali dio godine, jer je zaista zdrava.
READ MORE

Puna supena kašika

Da biste napravili dobar čaj, potrebna vam je supena kašika suhih listova biljke i dva decilitra vode. Kod biljaka koje sadrže etarska ulja, kao što je nana, važno je da ih nikada ne kuhate, već samo prelijte ključalom vodom. Ako koristite svježu biljku, postupak je isti samo duplirajte dozu nane. I na kraju, važno je da čaj poklopite i ostavite da stoji barem 10, a idealno je 20 minuta. Nakon toga dobili ste ne samo ukusan već i lekovit napitak.

Zaustavlja dijareju

Nana je odličan biljni lijek protiv nadimanja, lošeg varenja, gasova i bola u organima za varenje. U kombinaciji sa kimom ili komoračem sprečava grčeve. Čaj od jednakih količina pelina i nane preporučuje se kod trovanja hranom i protiv pokvarenog stomaka. U kombinaciji sa vranilovom travom zaustavlja proliv.

Čaj od pitome nane jedan je od najboljih biljnih lekova za bolesnu jetru, tvrde fitoterapeuti. Osim toga, oni kažu i da miris nane stimuliše nervne ćelije, pojačava budnost, koncentraciju i fokusiranost, pišu Novosti.

Smiruje bolove u kostima

Rastvor etarskog ulja nane i ruzmarina u alkoholu pomaže kod sportskih povreda, bolova u kostima, zglobovima i mišićima.

Čaj od nane stari je narodni lijek protiv glavobolje, posebno ako je izazvana lošim varenjem ili promjenom vremena. Još bolji rezultat postiže se kombinacijom nane, kamilice i matičnjaka, prenosi Espreso