ČOVJEKU EKSPLODIRAO ŽUČNI MJEHUR ZBOG PREDOZIRANJA POPULARNIM ZAČINOM: “Koristite ga oprezno”

Popularan začin, aktivni dio kurkume, poznat kao kurkumin, skriva nešto više od sastojka za kuhanje – u što se uvjerio u 69-godišnji muškaracOvaj slučaj naglašava potencijalne opasnosti svakodnevnog uzimanja biljnih dodataka prehrani. Inače, dodaci prehrani doživjeli su veliki procvat popularnosti u prošlom stoljeću.Dok je popularna potražnja jedno, znanost je drugo. Zabrinjavajuće istraživanje povezalo je uobičajeni dodatak prehrani s rupturom žučnog mjehura kod 69-godišnjeg muškarca.

Liječnici su jedva shvatili o čemu je riječ

Protuupalni kurkumin povezan je s čitavim nizom dobrobiti, u rasponu od kontrole dijabetesa do liječenja artritisa. Ovi snažni učinci pretvorili su kurkumin u popularan suplement, pa je našao mjesta u ormarićima s lijekovima mnogih ljudi.Međutim, izvješće o slučaju, objavljeno u American Journal of Medical Case Reports, ipak stavlja “mrlju” na ovaj dijetalni proizvod.Naime, 69-godišnji muškarac otišao je na odjel hitne pomoći nakon tri dana bolova, osjećao je bol u prsima, imao je vrućicu i jako se znojio. Ta bol širila se gornjim dijelom leđa, liječnici su mu pregledali pluća i kardiovaskularni sustav, no nisu mogli pronaći krivca za te probleme.

Nije dobro pretjerivati s dodacima prehrani

No, CT prsnog koša pokazao je da mu je prsnuo žučni mjehur i da ima žučni kamenac od jednog centimetra. Dok su najčešći uzroci pucanja žučnog mjehura žučni kamenci i kolecistitis, istraživači smatraju da su dodaci kurkumina igrali ulogu.Taj je 69-godišnji muškarac četiri mjeseca uzimao dnevnu dozu od 1500 do 2000 mg kurkumina. Popularni dodatak ne preporučuje se osobama sa žučnim kamencima jer kurkuma može povećati sposobnost žučnog mjehura da izbaci žuč u žučne kanale.Međutim, također se pokazalo da žuti začin smanjuje rizik od žučnih kamenaca kod onih koji ih prije nisu imali. Istraživači su objasnili da je muškarčev prethodno formirani žučni kamenac u kombinaciji s predoziranjem dodatkom kurkumina mogao uzrokovati pucanje žučnog mjehura.Srećom, pušten je iz bolnice nakon tjedan dana liječenja antibioticima koji su se sastojali od metronidazola i levofloksacina.Pacijentu je naloženo da lijekove nastavi uzimati kod kuće. “Ovaj slučaj je važan jer naglašava potencijalne opasnosti prekomjernog unosa biljnih dodataka prehrani”, upozorava se u izvješću o slučaju.Istraživači su objasnili da kurkumin treba koristiti “oprezno”, posebno kod pacijenata sa žučnim poremećajima.

novi.ba