CRNI KIM: Najjači lijek za srce!

Nigella sativa (Black cumin) on wooden spoon and essential oil. Real oil from nigella looks like dark honey

Crni kim (Nigella sativa) danas je poznat kao jedna od najdelotvornijih lekovitih biljaka u prevenciji i lečenju niza zdravstvenih tegoba.

Sprovedeno je više od 200 istraživanja na različitim univerzitetima i u njima je dokazano da kim povoljno utiče na veliki broj bolesti, posebno autoimune – poput multiple skleroze, reumatoidnog artritisa, psorijaze, astme, alergije, alergijskog rinitisa, kao i da umanjuje holesterol i trigliceride, ublažava šećernu bolest, visoki krvni pritisak, ekcem, akne, bronhitis, upalu pluća i sinusa, gastritis, čir, infekciju helikobaterom, bolesti jetre, hronični umor, slabu cirkulaciju, karcinom, a od izuzetne je pomoći i kod hemoterapije i terapije zračenjem.

Klinički je dokazano da crni kim ublažava simptome alergije, alergijskog rinitisa i alergijske astme.

Njegovo ulje širi disajne puteve i olakšava disanje, a svojim antibiotskim delovanjem sprečava razvoj sekundarnih bakterijskih infekcija, koje se često javljaju uz sezonske alergije.

Na prirodan i siguran način priprema organizam da blaže reaguje na alergene i postepeno povećava toleranciju organizma na njih.

Odličan za srce

Kim deluje povoljno i na kardiovaskularni sistem. Jačanjem zida krvnih sudova i povećavanjem njihove elastičnosti dovodi do regulacije arterijskog pritiska.

Istraživanja su pokazala da primena ulja crnog kima dovodi do snižavanja ukupnog holesterola, triglicerida i vrednosti takozvanog lošeg (LDL) holesterola.

Može se koristiti za snižavanje vrednosti šećera u krvi tako što stimuliše gušteraču da luči insulin i povećava osetljivost ćelija na njega.Poseban učinak pokazuje kod dijabetesa tipa

Poslednjih godina istraživanjima je dokazano i antitumorsko delovanje crnog kima, te se on može koristiti i kao pomoć u lečenju karcinoma jer deluje direktno na maligne ćelije i jača odbrambenu moć organizma.

Izvor: kucnilekar.com

Zapratite nas i podjelite!Hvala.