Čuveni neurolog tvrdi: “Radite ovo i zaštitit ćete se od najtežih bolesti!”

Jedite ispravno, vodite aktivan život, ne zaboravite na dobar odmor i san, budite optimistični i vjerujte u najbolje.

Rumunski profesor Konstantin Dulkan tvrdi da kada se osoba oslobodi negativnih misli, ne samo da se poboljšava raspoloženje, već i svoje blagostanje, piše “Stil“.

Kao rezultat hroničnog stresa, stalne anksioznosti, osjećaja zavisti, mržnje, ljutnje, pH vrijednost u ljudskom tijelu postaje kisela, odnosno pogodna za razvoj različitih vrsta bolesti, uključujući i rak.

Šteta po tijelo i depresija: Ovo stanje uzrokuje žarišta upale, slabi imuni sistem, što znači da osoba postaje laka meta za bakterije i mikrobe koje uzrokuju bolesti.

Osjećaj straha može čak i da ubije osobu. Sjetite se čuvenog Aviceninog eksperimenta sa dva jagnjeta:

Dva jagnjeta iz istog legla su stavljena u dva kaveza i hranjena potpuno isto. Nasuprot jednog jagnjeta stavili su kavez sa vukom.

Na početku eksperimenta, oba jagnjeta su imala približno istu tjelesnu težinu. Poslije izvjesnog vremena, jagnje, koje nije vidjelo vuka, bilo je raspoloženo i debelo. Drugo, koje je stalno viđalo vuka, je postalo depresivno, nepokretno i mršavo.

Ovaj eksperiment dokazuje da mentalno stanje ima veliki uticaj na fiziološko stanje tijela.

Kako se zaštititi od negativnih emocija? Evo šta sam profesor Dulkan kaže o ovome:

“Pokušajte da kontrolišete negativne misli i emocije. Nemojte da se ljutite, nemojte da se nervirate, tretirajte sa razumijevanjem greške drugih.

Ako osoba nije u pravu, pokušavam da mu oprostim. Opraštajmo više, jer oproštaj na fiziološkom nivou čini pH alkalnim, odnosno, povoljnim za zdravlje.

Naravno, vi ćete patiti i biti pod stresom. Ali zapamtite: svaki minut anksioznosti ubija hiljade ćelija u vašem tijelu.

Svakog sata, uzmite pauzu od 10 minuta, duboko udahnite, pokušajte da očistite sopstvene misli, zaboravite na brige. Preporučljivo je da napustite kancelariju ili pogledate prekrasan krajolik izvan prozora.

Kafu zamijenite čajem. Uzmite vrijeme sa sebe, polako ispijajte piće, uživajte u svakom gutljaju. Tokom vremena, naučit ćete da se opustite u svakoj situaciji.

Ja sam zauzet od jutra do večeri, puno pišem i čitam. Ali kad sam umoran, stojim i pokušavam da se opustim.

Sve tehnike relaksacije su zasnovane na disanju. Umor se javlja zbog nedostatka kiseonika u mozgu. Zatvorim oči na nekoliko minuta, duboko udahnem, i zajedno sa izdahom ispustim umor. I tako nekoliko puta.

Ne moram da pijem lijekove za glavobolju. Samo se opuštam, zamišljam loptu koja zrači toplotom, izlazi iz srca i odlazi do glave, gdje mnogo boli. Radim to nekoliko puta, a bol nestaje. ”

Berni Sigel, poznati američki onkolog, praktikovao je maštanje sa svojim ozbiljno bolesnim pacijentima: zamišljali su nekoliko puta dnevno da uništavaju kancerozni tumor vatrenim mačem ili drugim sredstvima.

On tvrdi da se šest mjeseci kasnije, kod 40% njegovih pacijenata stanje značajno poboljšalo. Poslije ankete, ispostavilo se da su ga uglavnom liječili optimisti, oni koji su vjerovali u Boga i bili mirni.

Sumnja je prepreka za liječenje!

“Ako želite da budete zdravi, jedite ispravno, vodite aktivan život, ne zaboravite na dobar odmor i san, budite optimistični i vjerujte u najbolje.

Trebalo bi da imate omiljenu stvar kojoj biste mogli da se prepustite, ne prestajte da učite i hranite svoj um, bježite od rutine.

Zle misli nas ubijaju, radosne daju život. Potražimo radost, potrebna nam je kao hljeb”, piše Dulkan.