DOMAĆI ĐEM OD MENTE: Specijalitet koji vrijedi probati

U ovaj osnovni recept sa mentom možete dodati po želji zelene jabuke, ruzmarin, limunov sok… Sa ovim receptom ćete dobiti 6 šolja ili manjih teglica.

Sastojci:

– 60 gr svježih listova mente
– 1 l vode
– 1 kg šećera
–  1 kesica sredstva za želiranje
– Kap ili dvije zelene boje za hranu (nije obavezno)

Priprema:

Operite listove mente i isjeckajte. Stavite ih u šerpicu i prelijte vodom. Stavite da prokuha, pa skinite sa šporeta i ostavite poklopljeno 10 minuta. Sve procjedite kroz tri sloja gaze. Ostavite da se cijedi, ukoliko je potrebno dok sav sok (čaj) ne iscuri u posudu. Lagano stisnite gazu da iscjedite ostatak soka.

U dobijeni sok dodajte boju za hranu (ako koristite) i umješajte sredstvo za želiranje. Stavite sve da prokuha na jačoj temperaturi, miješajte povremeno. Kada prokuha dodajte i šećer i ostavite da kuha samo 1 minut, mješajući stalno.

Sklonite sa vatre i skinite penu sa vrha (ako se pojavila). Odmah dobijeni džem prespite u tople tegle (ne punite ih skroz do vrha, ostavite 1 centimetar praznog prostora do poklopca). Obrišite rub tegle i dobro poklopite. Tegle sterilišite i ostavite da se ohlade. Čuvajte ih na suhom, prozračnom i hladnom mjestu.

Izvor: dnevno.hr