Dr Nestorović: Kopriva u lečenju prostate, alergija, artiritisa, tumora…

Napisaću nekoliko reči o ovoj mojoj omiljenoj biljci, kojom se bavim decenijama. Svakodnevno je gledamo u svojoj okolini, ne shvatajući da se radi o pravoj riznici hranljivih materija (suva kopriva ima 40% proteina i predstavlja najkvalitetniju hranu za ljude i đivotinje), hormona (steroida), bioflavonoida i neurotransmitera. Nema nijednog dela ove biljke, koji nema neku korisnu funkciju.

U koprivi je do danas dokazano preko 100 hemijskih jedinjenja.  U listovima se nalaze bioglavonoidi (izokvercetin, rutin), neurotransmiteri histamin i serotonin, mravlja kiselina, tanini, askorbinska kiselina (vitamin C), brojni minerali i vitamini. Koren sadrži steroide, glukozide i monoterpene.

Kopriva ima dugu tradiciju upotrebe kao hrana, lek, ali i vlanka za tkanje odeće. Odeća od vlakana  koprive je veoma trajna, toliko da nemačka vojska pravila uniforme od nje.

Koje su sve medicinske primene koprive? Ima ih toliko da ćemo o svakoj reći samo nekoliko reči.

Najviše dokaza postoji za smanjenje veličine prostate kod benigne hiperplazije ove žlezde. jedna nova studija na 100 pacijenata je pokazala smanjenje veličine, ali i svih simptoma koje ona izaziva. Istovremeno sa smanjenjem prostate, smanjivao se i nivo PSA (markera oboljenja prostate u serumu). Ovaj efekat je posredovan inhibicijom enzima 5-alfa reduktaze, koja pretvara testosteron u dehidrotestosteron. Najbolji efekti u lečenju benigne hiperolazije prostate se postižu kombinovanjem vodenog ekstrakta korena koprive i biljke Pygeum africanum (biljka iz Afrike, nama poznata kao afrička šljiva).

Lignani iz koprive podižu nivo testosterona, inhibicijom aromataze (enzima koji pretvara testosteron u estrogene), tako i proteina kojim se testosteron transporuje u krvi (seks hormon vezujući globulin ili SHBG). Ovi efekti se postižu davanjem korena koprive, najbolje u vidu čaja.

Sledeća indikacija je alergija, gde je pokazano da ekstrakt lista (najbolje osuđenog u zamrzivaču oko 2 nedelje, pa čuvanog u medu) inhibira nekoliko ključnih medijatora alergijske reakcije. Najviše je izučavano dejstvo kod alergijske kijavice. Inhibicija oslobadjanja histamina i triptaze iz mast ćelija je bitan mehanizam smanjenja tegoba kod ove bolesti.

Ekstrakt lista takodje inhibira cikloksigenazu 1 i 2, kao i hematopoetsku prostaglandin sintetazu (HPGDS). Ovo su centralni enzimi zapaljenja, pa je kopriva od izuzetne koristi u lečenju artiritisa, kao i drugih zapaljenskih oboljenja koštno-zglobnog aparata. Pored toga, dokazan je efekat na ihibiciju inteukina 1 beta i faktora nekroze tumora alfa. Ova dva citokina (produkta ćelija) su neophodno za svaku vrstu zapaljenja u ljudskom organizmu.

 U radi objavljenom 2015 godine, naučnici sa Univerziteta u Warwicku su pokazali da natrijum format (so mravlje kiseline)  ima izuzetno dobar efekat da pojača dejstvo citostatika i do 50 puta u odnosu na primenu citostatika bez ovog sastojka lista koprive. Efekat je dokazan kod tumora dojke i ovarijuma. Rad je objavljen u prestižnom časopisu Nature Communication.

Kopriva sadrži takozvane superlektine (koji se zbirno nazivaju UDA), koji inhibiraju brojne viruse (gripa, HIV, kijavice itd). Sličan efekat je pkazan kod različitih bakterija (posebno E.coli i stafilokoka). UDA je takodje mitogen T limfocita, tj. stimuliše stvaranje limfocita. Ono što je zanimljivo da se podjednako simuliše stvaranje obe podvrste (supresornih i pomažićih), što znači da je imuni odgovor odlično balansiran. UDA je dokazan da sprečava progesiju eksperimentalnog lupusa u miševa, kao i stvaranje antiriroidnih antitela (važno za Hashomoto u žena).

Studija objavljena prošle godine je pokazala da alkoholni ekstrakt cele biljke ima odličan antihipertenzini efekat, kao i delovanje na smanjenje nivo lipida u krvi.
Konačno, poznat je efekat šampona na bazi koprive u suzbijanju opadanja kose. Brojni šamponi na bazi koprive se nalaze na tržištu, a ja vam savetujem da ga napravie sami. Potopite listove koprive u vodu i ostavite dva sata. Odlijte vodu i u nju dodajte malo bebi sapuna, kao i jednu kašiku ruzmarinovog ulja. Moja baba Vidosava je do svoje smrti (u 89-oj godini života) prala kosu ovim šamponom, a imala je kosu do sredine ledja.

 Autor: Prof. dr Branimir Nestorović

Izvor: banenestorovic.blogspot.com