Dr NESTOROVIĆ: Ove TRI BILJKE su ključne za jačanje imuniteta!

Jedan od najslavnijih doktora u Srbiji za naše čitaoce otkriva kako da jačaju imunitet alternativnim metodama

10

Ugledni profesor medicine Branimir Nestorović, specijalista je pedijatrije sa subspecijalizacijom iz pulmologije i alergologije

otkriva tajne alterantivne medicine i daje savete za jačanje imuniteta.

U svom dosadašnjem radu pridobio je poverenje hiljada građana, koje je tokom karijere lečio, ali i miliona građana Srbije čije simpatije je pobrao. Za Magazin Novosti sumira svoja iskustva sa pacijentima i otkriva tajne nekoliko metoda alternativnog lečenja.

Koje savete iz ajuverdske medicine preporučujete našim čitaocima?

– Ajurveda je nastarija medicina na svetu. Ajurvedske biljke imaju odlične efekte, ali je po meni važniji princip dovođenja tela u ravnotežu sa okolinom. Principi ajurvede su filosofski, ne radi se o lečenju bolesti, već postizanju ravnoteže između čoveka i sredine.

– Ima mnogo načina za podizanje imuniteta. jedan je šetnja na hladnom vazduhu, u trajnju do sat vremena. Drugi je boravak u sauni, takođe do sat vremena. U ishrani korisiti hranu bogatu vlaknima, povrće, najmanje dva puta nedeljno morska riba. po mogućnosti pečena.

  • U uslovima svetske epidemije korona virusa, kakav savet biste dali našim čitaocima za jačanje psihičkog zdravlja?

– Definitivno znamo da psihički stres dodovodi od ozbiljne supresije imunog odgovora. Stres aktivira odgovor koji u osnovi ima aktivaciju simptokusa, a to sve ide na uštrb aktivnosti imunog sistema i intelektualnih funkcija. Stoga je postizanje stanja relaksacije, vežbama disanja, dobrim snom, meditacijom uvek dobro za imuni sistem.

  • Koja tri narodna leka biste preporučili našim čitaocima za jačanje imunog sistema?

  • Na prvom mestu je list koprive, na drugom bih uvek stavio beli luk, a treće mesto orah. Kopriva sadrži brojne imunostimulatorne i antikarcinogene supstance, a beli luk i brokoli suprona jedinjenja koja su izraziti antioksidansi. Orah je namirnica sa puno korisnih materija, neke od njih, junglan na primer su jedinstvene samo za njega.

  • Da li svojim pacijentima preporučujete neke alternativne metode lečenja i u koju medicinu najviše verujete pored tradicionalne medicine?

– Verujem da sve što pomaže treba da se koristi. Ako postoji efikasan lek, zašto ga ne koristiti. Ako neka biljka ima odlične efekte, na primer imela u regulisanju šećera, kao imunostimulator i antikarcinogena biljka, zašto je ne korsititi.

  • Da li vaši pacijenti veruju u alternativnu medicinu i savete koje im dajete?

– Imam dobar odnos sa pacijentima, tako da mi govore šta koriste. Ogroman broj koristi neku od metoda  alteranativne i komplementarne medicine, ali se plaše da do kažu svom lekaru. Poslednjih godina je eksplodirala upotreba homeopatije, kao i kvantne medicine.

Izvor: magazin.novosti.rs