DUGO SJEDENJE UZROKUJE POJAVU RAZNIH BOLESTI: Uz ovaj praktičan savjet spriječite mnoge zdravstvene probleme!

Naime, oni su se i sami iznenadili kada su otkrili da je vrijeme koje neko provede sjedeći na kauču kod kuće i gledajući TV povezanije s većim rizikom od razvoja srčanih bolesti od sjedenja na poslu.

Naime, oni su se i sami iznenadili kada su otkrili da je vrijeme koje neko provede sjedeći na kauču kod kuće i gledajući TV povezanije s većim rizikom od razvoja srčanih bolesti od sjedenja na poslu,prenosi Zadovoljna.

Naši rezultati upućuju na to da je način na koji se provodi vrijeme izvan posla veoma važan za zdravlje srca i krvnih sudova – rekao je glavni autor studije dr Ketih Diaz sa Univerziteta Kolumbija.

Naučnici su analizirali podatke prikupljene u periodu od osam i po godina među 3.592 ispitanika.

Podaci su uključivali informacije o tome koliko vremena su provodili sjedeći na poslu, a koliko vremena gledajući televiziju u odnosu na vježbanje u slobodno vrijeme.

Ustanovljeno je da je kod svih onih koji su odgovorili da su svakodnevno pred televizorom provodili četiri ili više sati, rizik od razvoja kardiovaskularnih problema i prerane smrti bio za 50 posto veći u poređenju s pojedincima koji su svakodnevno ispred televizora sjedili dva sata ili manje.

Ni naučnicima nije u potpunosti jasno zbog čega je sjedelački način života u slobodno vrijeme potencijalno štetniji od radno-okupacijskog sjedenja, ali vjeruju da je odgovor u dugom neprekidnom sjedenju.

Većina ljudi ima običaj da dugo sjedi na fotelji pred televizorom i da se uopšte ne pomjera, a kamoli ustaje. Na poslu ipak povremeno moramo da ustanemo od stola – rekla je dr Diaz.

Istovremeno, u slobodno vrijeme većina ljudi, dok sjedi pred televizorom, sklona je da jede grickalice, prerađenu i brzu hranu sa slatkim sokovima ili alkoholom, pišu “Novosti“.

Drugo objašnjenje zašto je sjedenje kod kuće štetnije od sjedenja na poslu jeste i vrijeme kada se boravi pod vlastitim krovom.

Istraživači tvrde da je sjedenje ili ležanje nakon obilnog obroka u popodnevnim satima pogubno za zdravlje.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*