INDIJSKA DOKTORKA otkrila drevni recept koje je naslijedila od bake: “OVO PIJEM UVIJEK KADA SAM BOLESNA, jača imunitet i otklanja upale”

Indijska doktorka Bindija Gandi, koja živi i radi u Americi, nedavno je za portal “MindBodyGreen” otkrila jednostavan, ali efikasan recept za ajurvedski napitak koji pomaže da ojačamo imunitet i otklonimo upale iz organizma.

Kada sam bolesna i dalje radim ono što mi je govorila baka. Napravim “zlatno mlijeko””, rekla je Bindija.

Glavni sastojak napitka je kurkuma, čuveni indijski začin intezivno žute boje čija su ljekovita dejstva poznata od davnina.

Kurkuma ima antiseptička i antibakterijska svojstva, čisti jetru, reguliše metabolizam, utiče na raspoloženje, pomaže pri skidanju kilograma, sjajna je za psorijazu i druge kožne bolesti, ubrzava zarastanje rana…

Definitivno postoje snaga i istina u kurkumi”, ističe dr Gandi i dodaje da je sjledeći “tajni” sastojak “zlatnog mlijeka” najzdraviji med na svijetu – manuka med.

Manuka med se dobija od cvjetova biljke manuke koja raste na Novom Zelandu, a istraživanje iz 2010. o ovom sastojku objavljeno u Evropskom magazinu za kliničku mikrobiologiju i infektivne bolesti pokazujeda je u stanju da ubije sve patogene na koje su ga testirali.

Takođe, za razliku od utiecaja antibiotika, kod ovog meda testirani patogeni nisu bili u stanju da izgrade otpornost.

Ukusan i aromatičan napitak

Potrebni sastojci:

– kokosovo mlijeko (ili neko drugo biljno mlijeko poput bademovog)
– 1 kašika kurkume
– prstohvat crnog bibera
– malo manuka meda
– prstohvat kardamoma
– prstohvat cimeta

Priprema:

Lagano zagrijte mlijeko, pa dodajte kurkumu i biber. Potom sklonite sa ringle, sačekajte da se malo ohladi i dodajte med, kardamom i cimet.

Promiješajte i ispijte uzdravlje!

Izvor: zena.blic.rs