KARDIOLOZI SASTAVILI SPISAK NAMIRNICA KOJE SU SMRT ZA SRCE: Ne možemo bez posljednje

Kardiovaskularne bolesti predstavljaju najučestalije bolesti i vodeći uzrok smrtnosti među građanima Srbije. Kako bismo smanjili rizik od obolevanja, potrebno je da vodimo računa o ishrani i načinu života. Tako smo nedavno imali prilike da saznamo da omiljeno jelo, za koje vjerujemo da je zdravo, zapravo “ubija” srce. Kardiolozi su sastavili spisak namirnica koje štete zdravlju srca. Ukoliko se jedu u prevelikim količinama, ove namirnice mogu da izazovu srčani udar. Savjet ljekara je da ih izbacimo, a evo koje namirnice se smatraju najgorim za srce:

Pomfrit
Na 100 grama prženog krompira dodaje se i 8 grama trans masti koje nisu prirodnog porijekla, već nastaju višestrukim zagrijavanjem biljnih ulja. Ove masti povećavaju holesterol u krvi i rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Crveno meso
Ukolikose crveno meso jede više od tri puta nedeljno, postoji mogućnost za pojavu kardiovaskularnih bolesti. Svi znaju koliko je prerađeno meso loše po zdravlje, ali preterana konzumacija crvenog dovodi do povišenog nivoa holesterola i srčanih bolesti.

Pica
Jedno parče pice sadrži 10 grama masti, od kojih su 4,4 grama zasićene masnoće. Savet kardiologa je da pojedete samo jedno parče pice nedeljno, ali samo ukoliko ne postoji šansa da je potpuno izbacite iz ishrane.
Pržena hrana
Termička obrada na visokoj temperaturi stvara velike količine trans masti koje su jedan od glavnih krivaca za probleme sa srcem. Istraživanja tako pokazuju da se u Kini, gde se meso obično peče ili kuva, srčana oboljenja ređe javljaju nego u zemljama gde se češće konzumira pržena hrana.

Dodata so
Nismo ni svesni koliko soli unosim modernim načinom ishrane, pa ljudi unesu tri do četiri puta više od preporučene dnevne količine. Višak soli u telu uzrokuje oštećenje i začepljenje krvnih sudova, a kardiolozi preporučuju da čovek dnevno ne bi smeo da pojede više od pet grama soli.
Bijeli hleb
Redovno konuzmiranje hrane koja je bogata ugljenim hidratima takođe povećava rizik od nastanka srčanih bolesti. Naučnici sumnjaju da je ovo jedan od čestih faktora koji dovode do srčanih udara.

(MONDO)