KIKIRIKI – DOBAR ILI LOŠ: Najbolje namirnice za regulisanje rada i liječenje štitne žlijezde…

Štitna žlijezda je organ koji prozvodi hormone koji kontrolišu brzinu vašeg metabolizma…

Promjena u lučenju tih hormona, bilo da je u pitanju pojačano ili smanjeno lučenje odražava se na funkcionisanje nervnog sitema, rad srca, kao i na reproduktivnu sposobnost kod žena. Hormoni koje luči štitna žlijezda utiču na izgled i kvalitet kože i kose, tjelesnu težinu i temperaturu i još dosta drugih procesa. Najčešći poremećaji u radu štitne žlezde su: hipertireoza ili pojačano lučenje hormona i hipotireoza odnosno usporen rad žlezde. U ovom tekstu vam prenosimo namirnice koje utiču na regulisanje rada štitne žlijezde.

Ulja, orasi i sjemenke:

Maslinovo ulje, kokosovo ulje, razna organska ulja predstavljaju najbolju opciju za korišćenje prilikom spremanja hrane. Ako pokušavate da poboljšate rad štitne žlijezde, izbjegavajte kikiriki, zamijenite ga sjemenkama suncokreta, susamom ili indijskim orahom.

Zeleniši:

Alge u sebi sadrže veliku količinu joda, pa se samim tim preporučuju za poboljšavanje rada štitne žlijezde. Alge koje se koriste za razne salate u restoranima japanske kuhinje ili alge koje se koriste za pravljenje sušija, možete kupiti u bolje opremljenim marketima ili u prodavnicama zdrave hrane. Mogu se naći u braon, zelenoj i crvenoj boji. Bijeli luk, crveni luk i pečurke su bogati vitaminima i mineralima koji igraju važnu ulogu u lučenju hormona tiroksina.

Hlorofil:

Pšenica kao organski proizvod je veoma hranljiva. Odličan je izvor proteina, kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, fosfora, kalijuma, natrijuma, sumpora, cinka itd. Sadrži većinu vitamina i minerala neophodnih za ljudski organizam. Visok sadržaj magnezijuma koji je prisutan u hlorofilu obezbjeđuje enzime korisne za organizam. Skrob koji je uskladišten u sjemenu pšenice predstavlja brz izvor energije.

Izvor: net