MJEŠAVINA PROTIV PUŠAČKOG KAŠLJA: Kurkuma sa 3 dodatka izbacuje šlajm iz pluća

Za sve koje muči pušački kašalj, ova mješavina sa kurkumom je spas.

Kurkuma je blagotvorna biljka čiji prah povoljno djeluje na različite upalne procese u tijelu, a ima i antibakterijsko i antivirusno dejstvo. Dodaje se mnogim drugim prirodnim sredstvima za liječenje, pa i napitku za čišćenje pluća.

Ova mješavina se posebno savjetujepušačima koji iskašljavaju šlajm. Naravno, najbolje bi bilo da prestanete da pušite što prije. Međutim, ako ste već izašli iz faze suhog kašlja i počela je da vas muči sluz, pripremite sljedeći napitak. Sipajte u šerpu litar vode i dodajte 400 gr smeđeg šećera.

Kad provri, dodajte 400 gr isjeckanog crnog luka i ostavite da tiho vri. Dodajte 2 kašičice kurkume i 2 kašičice rendanog đumbira pa kuhajte do pola poklopljeno sve dok ne uvri na polovinu.

Ostavite da se ohladi, pa prespite u teglu i držite čvrsto zatvoreno u frižideru.

Ovu mješavinu treba uzimati dvaput dnevno, po dvije supene kašike, najbolje ujutru i uveče. Pušački kašalj se prepoznaje po tome što je obično najjači ujutru, a tokom dana se postepeno smiruje. Ukoliko vaše tegobe ne odgovaraju ovom opisu, a kašljete duže od nekoliko dana, obavezno se javite kod ljekara na pregled.

Izvor: Lepa&Srećna