MLADI LUK OBAVEZNO KONZUMIRAJTE: Štiti od srčanih oboljenja, čuva zdravlje očiju, snižava krvni pritisak, jača imunitet…

Izuzetno je zdrav…

Mladi luk jedan je od vjesnik proljeća. Osim što svojim specifičnim okusom i mirisom podiže svako jelo, mladi luk je jako zdrav jer obiluje vitaminima, mineralima i antioksidansima. Budući da je siromašan kalorijama izvrstan je izbor i za sve one koji paze na liniju. Osim što obiluje vlaknima, mladi luk sadrži vitamine A, C i K te vitamine B-skupine.

Bogat je sumporom, bakrom, fosforom, kalijem, magnezijem, kalcijem, kromom i manganom te polifenolom kvercetinom.

Dobrobiti konzumacije mladoga luka:

Štiti od srčanih oboljenja:

Zahvaljujući obilju antioksidansa, ovo povrće sprječava oštećenja stanica izazvanih djelovanjem slobodnih radikala kao i nastanak krvnih ugrušaka ili ateroskleroze. Sumporni spojevi u mladom luku smanjuju rizik od nastanka horonarne srčane bolesti. Vitamin C kojim obiluje pridonosi snižavanju lošeg holesterola i krvnog pritiska te općenito pomaže protiv nastanka srčanih oboljenja.

Mladi luk,
Mladi luk,

Smanjuje rizik od raka i tumora:

Sumporni spojevi uveliko su zaslužni za antikancerogeno djelovanje ovog povrća. Alil sulfid što ga sadrži mladi luk znatno smanjuje rizik od nastanka tumora ili karcinoma, a osobito snažnu zaštitu pruža protiv bolesti debelog crijeva. Mladi luk sadrži i flavonoide, koji su također moćni saveznici vašeg zdravlja. Flavonoidi inhibiraju proizvodnju enzima ksantin oksidaze, koji je krivac za oštećenja stanica što nastaju djelovanjem slobodnih radikala.

Mladi luk,
Mladi luk,

Pomaže kod prehlade i gripe:

Mladi luk ima antivirusna i antibakterijska svojstva, stoga je izvrstan prirodni lijek za oboljenja dišnog sustava, poput prehlade, viroze ili gripe. Budući da obiluje vitaminima A i C, mladi luk jača imunitet, a samim time štiti organizam od infekcija, upala, gljivica i raznih drugih oboljenja.

Smanjuje rizik od dijabetesa:

Zahvaljujući sumporu, mladi luk pomaže i u snižavanju razina šećera u krvi. Njegovom konzumacijom povećat ćete razine inzulina, hormona koji je zaslužan za prijenos šećera iz krvi do drugih stanica u tijelu. Na taj način smanjit ćete rizik od pojave dijabetesa.

Mladi luk,
Mladi luk,

Čuva zdravlje očiju:

Ovo povrće obiluje i luteinom i zeaksantinom, koji dokazano pomažu očuvanju dobrog vida. Osim toga, u njemu se nalazi i vitamin A, koji također štiti zdravlje očiju. Kod velikog manjka ovog vitamina u prehrani vid se može znatno pogoršati te se kod osobe može pojaviti i tzv. noćno sljepilo.

Izvor: slobodna-bosna.ba

Potiče probavu i ublažava probavne tegobe:

Budući da obiluje zdravim vlaknima, njegovom konzumacijom znatno ćete poboljšati svoju probavu. Osim što potiče apetit, on također djeluje kao pravi prirodni lijek protiv proljeva i drugih tegoba probavnog sustava.

Treba jesti i pera:

Nemojte bacati zeleni dio mladoga luka ili pera jer su ona izuzetno zdrava! Osim što imaju protuupalna i protugljivična svojstva, snižavaju krvni pritisak te pomažu kod upale grla.