NAJBOLJE VOĆE PROTIV VISOKOG PRITISKA: Istraživanje potvrdilo kako da smanjite rizik od hipertenzije

Čak ni sa blendiranim sokovima od slatkog voća ne treba preterivati ako imate visok pritisak!Ako patite od visokog pritiska, verovatno već znate da on može da skoči kad god preterate sa nekom namirnicom koja sadrži natrijum – kao što je, na primer, so. One mogu doprineti skupljanju viška vode u organizmu i tada su vam potrebni prirodni diuretici.

Da bi se uspostavio balans, dobro je okrenuti se onoj hrani u kojoj ima dosta kalijuma. Kad je u pitanju voće, izaberite najpre bananu. Međutim, ima dosta onih koji ne vole njen miris ili teksturu pa je zato zanimljivo istraživanje koje je nedavno objavljeno u Američkom časopisu za klinički nutricionizam.

Prema analizi ishrane više od 100 hiljada ispitanika, pokazano je da upotreba jagoda ili borovnica može smanjiti rizik od hipertenzije za 8 odsto.

Voće se inače preporučuje svima koji pate od visokog krvnog pritiska, ali treba biti veoma oprezan kad je reč o voćnim sokovima. Industrijski sokovi i gazirana pića se uopšte ne preporučuju, dok kod domaćih treba proveriti količinu šećera. Čak ni sa blendiranim sokovima od slatkog voća ne treba preterivati, već je bolje dodati vodu ili jesti cele voćke.

Izvor: Lepa&Srećna