NAPITAK KOJI NAJBRŽE SMANJUJE NADUTOST: Možda nismo navikli na ovu namirnicu, ali ČINI ČUDA u skidanju kilograma

Francuskinje uvijek imaju neku inovativnu ideju. Bilo da se radi o njezi kože, o načinu šminkanja, odijevanja ili ishrani. A kad smo kod ishrane, one su upravo i razlog najnovijeg trenda među influenserima. Naime, njihov recept za artičoka vodu koja navodno pomaže da se smanji nadutost je zaludio internet, a evo koliko je ova voda zaista efikasna.

Kao jedan od najboljih svjetskih uzgajivača povrća, Francuska je zemlja kojoj možemo da se zahvalimo što je i ostatak svijeta prisvojio artičoke jer ih je proslavila još u 16. vijeku.

Francuski imigranti donijeli su ih u Ameriku 1800-ih pa se tamo već nekoliko stotina godina jedu prelivene maslacem, ali čini se da artičoke nisu samo ukusan zalogaj, već i koristan dodatak našoj svakokodnevici i to u obliku – vode!

Naime, poslejdnjih mjeseci se sve više Francuskinja zaklinje da artičoka voda može da bude korisna za smirivanje nadutosti i probavnih smetnji.

Šta je artičoka voda?
Artičoka voda je napitak koji se obično pravi od celih artičoka, uključujući list, stabljiku, srce i cvijet, a iako ju je moguće napraviti kod kuće, može da se pronađe i u nekim prodavnicama zdrave hrane.

Konzumira se i hladna i topla, baš kao i čaj od artičoke, a reklamira se kao ukusan i višestruko koristan napitak koji pomaže u čišćenju organizma od toksina i poboljšanju probave, dok je istovremeno izvor mnogih hranjivih materija poput vitamina A, C i B1, gvožđa, magnezijuma, cinka i kalcijuma.

Iako se artičoka voda danas smatra trendom koji su pokrenule Francuskinje, čaj od artičoke koji je zapravo topla voda od artičoke odavno je veoma popularan u Vijetnamu. Tamo se naziva tra atiso i pravi se od listova, stabljika, korijena i cvjetova artičoke, a konzumira se za pomoć kod glavobolja, dijabetesa i brojnih drugih stanja.

Prednosti pijenja artičoka vode
Voda od artičoke odlična je za jačanje imuniteta jer sadrži obilje vitamina C i antioksidansa, a može pomoći i u ublažavanju stresa i teskobe, s obzirom na visoke količine magnezijuma, cinka i kalijuma, navodi Miss7.

Dodatne potencijalne koristi su smanjenje nivoa holesterola, zaštita jetre od toksina i podsticanje probave, a uz sve to je i veoma djelotvoran diuretik i saveznik u borbi protiv starenja kože.

Ipak, iako artičoka voda zvuči kao čudotvoran napitak, njene potencijalne dobrobiti treba uzeti sa velikom dozom rezerve jer još uvijek nema dovoljno dokaza o njenim prednostima. Postoji mnogo onih koji potvrđuju da su artičoke vrlo dragocjena i zdrava namirnica, ali veliko je pitanje da li možemo sve koristi da dobijemo samo iz vode, budući da nisu sve hranjive materije topive u njoj.

Artičoka voda protiv nadutosti
Artičoka voda definitivno ima potencijala u borbi protiv nadutosti jer ekstrakt cinarina iz artičoke podstiče proizvodnju žuči, što pomaže crevima u varenju masti i upijanju vitamina iz druge hrane.

Uz to su i on i silimarin dva antioksidansa koja su povezana s poboljšanom funkcijom jetre i njenom detoksikacijom, a uklanjanje toksina takođe može da pomogne u ublažavanju nadutosti.

Iako artičoka voda može da pomogne kod nadutosti, takođe može i da uzrokuje nadutost i probavne smetnje kod nekih ljudi.

Naime, svako koga nadimaju namirnice poput brokolija, kupusa, karfiola ili prokelja vjerovatno bi trebalo da izbjegava artičoke, jer će i one, vrlo vjerovatno, izazvati slične simptome.

Takođe, ako vas muči zatvor ili manjak vlakana, preporučuje se izbjegavanje artičoka vode i jedenje prave artičoke jer pijenjem nećete dobiti vlakna.

Recept za artičoka vodu
Recept za artičoka vodu je toliko jednostavan, a potrebno je da skuhate artičoke i iskoristite vodu u kojoj ste ih kuvhali.

Možete da je konzumirate uz obroke, da je pijete ujutro, da je dodate u supe, smutije ili da je koristite kao temeljac za kuhanje.

Preporučena porcija artičoka vode ne postoji, pa možete da je pijete kad god vam to odgovara.