NAŠI STARI SU SVAKOG DANA PILI SURUTKU! Bili su zdravi k’o drijen, EVO U ČEMU JE TAJNA OVOG ČUDESNOG NAPITKA!

Iako je često izbegavaju i nepravedno je zapostavljena, surutka sve više izbija na površinu kao cijenjen napitak.

Saznajte kako vam može pomoći da ojačate organizam i smršavite.

Danas kompanije kod nas, koje lansiraju mliječne proizvode, počinju i surutku sve češće da stavljaju na police i to kao zdravi napitak za sportiste i sve one koji žele snažan i otporan organizam.

Koriste je za kontrolu kilograma, razvoj kostiju, jačanje mišićne mase i kao antioksidant za osnaživanje tijela u borbi protiv raznih bolesti.

Surutka sadrži najvažnije minerale za tijelo, potazijum, kalcijum, magnezijum i fosfor. Puna je elektrolita i odlično hidratizuje tijelo, pa je najbolja zamjena za, često, ne tako zdrava sportska energetska pića. Spada u najbolje prirodne proizvode, koji obnavljaju crijevnu floru, zato je i važna kao super hrana za dijete. Čak se tvrdi da je gotovo dobra kao majčino mleko, jer je prepuna hranjivih supstanci, koje potpomažu umnožavanje acidofilnih bakterija. One djeluju kao prirodan antiseptik, koji uništava ili spriječava razvoj patogenih mikroorganizama, prenosi “Informer“.

Uz to, odlična je za probavu, zglobove, ligamente (omogućuje i brz oporavak poslije treninga), ali i protiv starenja. Preporučuje se trudnicama, jer je odličan izvor proteina.

Ukoliko je svakodnevno uzimate regulisat ćete kilograme, očistiti organizam, ojačati tijelo, olakšati dijetu (jer izaziva osjećaj sitosti), očistiti krvne sudove od holesterola, regulisati rad crijeva, …

Konzumirate je tako što jednu kašiku surutke rastvorite u čaši vode i pijete uz svako jelo. Možete je u prodaji pronaći u tečnom obliku i u obliku praška (u ovom slučaju posebno obratite pažnju na količinu natrijuma (soli), jer neki proizvođači nude surutku u prahu, nastalu iz proizvodnje vrlo slanog sira).

Zato, mi, naravno, preporučujemo domaću surutku – ukoliko je možete nabaviti od nekog proizvođača sira na lokalnoj pijaci (najbolja bi bila kozija surutka). Kada je kupite čuvajte je od svjetlosti (uvijte flašu, u foliju) i držite je u frižideru, ali ne duže od 10 dana.

Donosimo vam i mali recept kako da napravite osvežavajući napitak – surutka limunada. Rastvorite 1/3 šolje meda u malo tople vode, dodajte tome sok do dva limuna i sve pomiješajte sa jednom litrom surutke. Odlično, osvježavajuće piće, zar ne?