Naučnici uporedili 10 zemalja i otkrili da li su stroge mere bile efikasne protiv korone: “Može da dođe do pogoršanja”

“European Journal of Clinical Investigation” objavio je istraživanje četvorice naučnika sa Stanforda koji su procenili efikasnost strogih epidemioloških mera u odnosu prema manje restriktivnim merama. Došli su do zaključka da zemlje koje su primenile radikalne nefarmaceutske intervencije od toga nisu imale naročite koristi, piše “Jutarnji”.

Kao stroge nefarmaceutske mere navode se one koje su išle na rešenje kao što je zabrana izlaska iz kuće ili zatvaranje određenih biznisa.

Istraživanje „Assessing Mandatory Stay‐at‐Home and Business Closure Effects on the Spread of COVID‐19“ uvezalo je mere u 10 zemalja (Engleska, Francuska, Nemačka, Iran, Italija, Holandija, Španija, Južna Koreja i Švedska) sa podacima o širenju zaraze.

Pri tome su Južnu Koreju i Švedsku uzeli kao primere zemalja koje nisu zabranile izlazak iz kuće ili zatvarale biznise. Kad su uporedili grupu zemalja sa strogim merama u odnosu na one sa labavijim došli su do zaključka kako jake epidemiološke restrikcije nisu donele naročito usporavanje zaraze. Za Francusku, koja je išla na stroge mere, grupa naučnika sa Stanforda procenila je da je prošla +7 odsto lošije u odnosu na Švedsku i +13 odsto u odnosu na Južnu Koreju, prenosi “Jutarnji”.

Ovo delikatno istraživanje došlo je u trenutku kada u regionu još uvek se razmatra o zadržavanju mera zarad suzbijanja daljeg širenja u virusa u zatvorenom prostoru.

Na pitanje o novim merama epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv kovida Branislav Tiodorović, istakao je da će medicinski deo Kriznog štaba sigurno ostati dosledan jer je prerano za odluke o nekom velikom ublažavanju.

– Da li će to biti male varijacije u smislu radnog vremena, to je drugo pitanje. Ali mislim da je važno da budemo izdržljivi i da odgovorno sprovodimo mere i da ne dođe do opuštanja, što bi moglo da nam pogorša stanje – poručio je Tiodorović.

Kaže da najveća opasnost leži u komunikaciji sa okolnim svetom, naročito sa regionom, jer je Srbija otvorena zemlja, i komunikacija jeste u interesu politike i ekonomije.

Zato ističe da moramo da budemo sigurni da se mere pri ulasku u zemlju sprovode do kraja.

Kada je reč o prognozama, Tiodorović navodi da možemo da očekujemo da će stanje ići u pravcu laganog poboljšanja, ali da bi novi soj trebalo na vreme da se otkrije i ponavlja da se moraju sprovoditi mere.

Kako kaže, potrebno je da, uz dobru vakcinaciju stvorimo solidnu situaciju, da bismo mogli da kontrolišemo stanje.