Nekoliko savjeta kako da se hranite ako imate povišen holesterol

Kod visokog nivoa holesterola se preporučuje stari narodni lek – pomešaju se dve kašičice meda sa 150 ml soka od šargarepe, sokom od tri limuna i 150 ml soka od rena.

Dobro promešajte i uzimajte tri puta dnevno po jednu kašičicu sat vremena nakon obroka i tako dva meseca. Smesu čuvajte u frižideru.

Svako jutro borba protiv visokog holesterola počinje ispijanjem smese od soka od šargarepe i soka cvekle, a njihov odnos treba da bude 4:1. Ovo je neverovatno sredstvo za čišćenje creva.

Nikada nemojte mešati proteine sa ugljenimhidratima i ne konzumirajte ništa prženo, a takođe bi trebalo da se smanji unos šećera i proizvoda od testa.

Visok nivo holesterola prouzrokuje aterosklerozu, oštećenje arterija, infarkt, bol u grudima, kardiovaskularna oboljenja, moždani udar.

Simptomi povišenog holesterola se ne mogu primetiti golim okom. Oni se obično javljaju ako osoba ima simptome ateroskleroze. To podrazumeva bolove u grudima, bolove u nogama tokom vežvanja, žute fleke oko očiju.

Razlog povišenom holesterolu najčešće bude nepravilna ishrana. Pokazalo se da zasićene masti utiču na nivo holesterola. Proizvodi sa visokim sadržajem holesterola su tvrdi kačkavalj, slanina, proizvodi od testa, pavlaka, crveno meso, salame i druge namirnice.

Pročitajte i: Dijetom do zdravlja: Šta oboleli od gihta nikako ne smeju da jedu
Često sedenje i nedostatak kretanja, kao i suvišni kilogrami su predispozicija za visok nivo holesterola. Pušenje može uticati na povišenje holesterola, kao i alkohol.

Povećajte konzumaciju pomorandži, budući da su one bogate pektinom, koji pomaže u eliminisanju holesterina, pre nego što on uspe da zapuši arterije.

Zato je potrebno da se pomorandže konzumiraju cele, a ne da se cede. Zamenite obično brašno ovsenim – kupite ovsene pahuljice i sameljite ih.

Jedite više pasulja i sočiva. Rastvorljiva vlakna u ovim namirnicama su korisna za srce i dobra su zamena za životinjske masti, koje se nalaze u namrinicama koje su bogate zasićenim mastima.

Konzumirajte sardine, one su bogate omega – 3 masnim kiselinama, koje znatno mogu smanjiti nivo holsterola, a samim tim i zapušenost arterija.

Kikiriki, bilo nepečen ili pečen sa solju, blokira apsorpciju holesterola u crevima. Kikiriki je bogat mononezasićenim masnim kiselinama.

Prirodna čokolada, koja sadrži preko 70% kakaoa, smanjuje holesterol i krvni pritisak i štiti od stvaranja trombova.

Izvor: bonapeti.rs