O NJOJ SE JAKO MALO PRIČA: Evo zašto je cijeli svijet počeo masovno da jede rijetko i ljekovito sjeme…

Evo zašto je cijeli svijet počeo masovno da jede rijetko i ljekovito sjeme…

Riječ čia potiče iz majanske riječi za snagu. U svojih 28 grama, sjeme pruža mnogo vitamina i proteina, da nećete povjerovati.

Čia sjemenke su odličan izvor antioksidanata:

Antioksidanti iz hrane mogu da imaju pozitivne efekte na zdravlje i štite vas od supstanci koje mogu da vam izazovu čak i rak. Ovi antioksidanti takođe štite osjetljive masti u sjemenu od kvarenja. Odličan protiv dijabetesa Čia je potencijalni prirodni tretman protiv dijabetesa i reguliše šećer u krvi.

Ima sposobnost da ubrza varenje:

Omega 3 Čia seme je odličan izvor Omega 3 masnih kiselina koje su važne za zdravlje mozga. Dobro je i za jačanje zuba i kostiju Čia ima 18% kalcijuma pri konzumiranju i izuzetno je neophodno za kosti i oralno zdravlje. Odličan za gubljenje stomačne masti Čia ima otpornost na insulin koji može biti uzrok za povećanje stomačne masti. Neophodan je za dobro zdravlje srca Poboljšanju krvni pritisak kod dijabetičara i povećava zdrav holesterol. Čia sjeme sadrži pristojnu količinu proteina Smanjuje apetit i pokazano je da smanji opsesivne misli o hrani za 60%, a želja za noćnim grickanjem za 50%

Vlakna Snižava holesterol i reguliše funkcije utrobe i ima odličan izvor vlakana. Zamjena za jaja Da biste zamjenili jaja, pomješajte 1 kašiku Čia sjemena sa 3 kašike vode i ostavite da odstoji 15 minuta. Koža i starenje Čia sjeme bogato je antioksidantima koji ubrzavaju sistem za oporavak kože i sprječavaju prerano starenje kože.

Izvor: net