Oboljenja jetre su podmukla i teško ih je prepoznati! Ova vrsta bola je signal da nešto nije u redu!

Pacijenti sa transplantiranom jetrom su visoko rizična grupa kada su u pitanju infekcije…

Pacijenti sa transplantiranom jetrom su visoko rizična grupa kada su u pitanju infekcije, a kako oni reaguju na kovid infekcije, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, prof. dr Đorđe Ćulafić sa Klinike za gastroenterologiju i hepatologiju, načelnik Odjeljenja hepatologije u Stacionaru, istakao je da su pacijenti sa transplantiranom jetrom visoko rizična grupa kada su u pitanju infekcije.

“U početku pandemije strahovali smo za ovu grupu pacijenata, jer su oni zbog imunosupresije daleko podložniji svim vrstama infekcija. U prvim posttransplantacionim mjesecima kada je imunosupresija najveća, da ne bi došlo do odbacivanja organa, bakterijske infekcije su češće. Vremenom se taj rizik smanjuje, ali su mogućnosti od virusnih infekcija veće”, istakao je profesor Ćulafić.

„Studije su pokazale da je ova grupa pacijenata, uslovno, pod protekcijom od težih formi kovidinfekcija, jer ih štite lijekovi ciklosporina i grupe kalcineuronskih inhibitora koji spriječavaju odbacivanje organa. Od 11 transplantiranih pacijenata, samo jedan je imao težu kliničku sliku”, istakao je profesor.

Dodaje da je najkomplikovanija predtransplantaciona priprema, gdje učestvuje skoro sve službe kliničkog centra. Imamao nedovoljan broj donora, pa mnogi pacijenti ne dočekaju transplantaciju, a mnogi pacijenti ne dolaze po pozivu na kliniku zbog straha od koronavirusa. Strah je iracionalan, jer su preduzete mjere po svim propisima.

„Vakcinacija je spasila čovječanstvo u prošlosti, svi treba da se vakcinišemo, pa je važno da se i transplantirani pacijenti vakcinišu. Studije su potvrdile da je Fajzer vakcina bezbjedna za sve pacijente koji uzimaju bilo moju vrstu imunosuficidne terapije. Ne tvrdim da i ruska i kneska vakcina vremenom neće ući u ovu grupu vakcina, to će pokazati validna istraživanja”, ističe profesor Ćulafić.

Kod ljudi sa zdravom jetrom koji su preležali kovid 19, postoji mogućnost oštećenja jetre.

„U početku se mislilo da je oštećenje jetre izazvano antibioticima, ali je nedavno objavljen rad u prestižnom hepatološkom časopisu, u kome se navode podaci da je virus u samom parenhimu jetre. Navode se podaci da je oko 45 posto pacijenata imalo blaže oštećenje jetre, 21 posto umjereno, a 6,4 posto teško oštećenje sa akutnom insuficijencijom jetre.

U prvoj grupi pacijenti su se veoma brzo oporavili. Kada je kovid 19 u pitanju nemamo odgovore na mnoga pitanja”, zaključio je prof. dr Đorđe Ćulafić sa Klinike za gastroenterologiju i hepatologiju, načelnik Odeljenja hepatologije u Stacionaru.

Prvi simptomi na osnovu kojih možemo da zaključimo da nešto nije uredu sa našom jetrom

„Oboljenja jetre su podmukla oboljenja i ne daju izraženu simptomatologiju. Hronično, to su umor, koji pripišemo stresu i poslu, ili nelagodnost ispod desnih rebara… To je nedovoljno da se obratimo ljekaru. Zato se rade godišnje kontrole laboratorijskih analiza koje su dovoljne za početak. Uvijek se liječi posledica, a ne uzrok”, istakao je prof. dr Đorđe Ćulafić sa Klinike za gastroenterologiju i hepatologiju, načelnik Odjeljenja hepatologije.