OMILJENO POVRĆE JE SPAS KOD AMBROZIJE: Narodni travar otkrio recepte protiv alergija, a evo za šta još su dobri

Travar Momčilo Antonijević govorio je o biljkama i namirnicama koje se koriste u “liječenju” alergija.

U jeku sezone ambrozije, korisno je da znate kako biljke mogu da pomognu u sprječavanju alergija. O ovoj temi govorio je na RTS-u poznati srpski travar i novinar Momčilo Antonijević.

“Kada su alergeni u vazduhu u akutnoj fazi, prvenstveno treba koristiti terapiju koju vam je dao doktor. Sve ovo je neophodno primjenjivati čitave godine da do alergije ne bi došlo i da bi se njena jačina drastično smanjila”, istakao je Momčilo Antonijević.

Dodaje da je najbolje početi od bijelog luka i ljute paprike jer sadrže kvarcetin, koji značajno umanjuje simptome alergije. Zbog toga osobe sa pojačanom alergijom treba da kriste što više ovog povrća. Crni luk je najbolji biljni izvor inulina, nerastvornog vlakna kojim se hrane bakterije u našim crijevima. Inulin je izuzetno važan ne samo za funkcionisanje naših crijeva već i našeg imuniteta, pošto korisne bakterije koje žive u crijevima velikim dijelom utiču na naš imuni sistem. Crni i bijeli luk i ljuta paprika korisni su za sprječavanje alergija.

Crna ribizla takođe pomaže, izuzetno je korisna voćka, a njeno ulje sprječava alergije na koži. Ako ste alergični na ambroziju, treba piti šolju čaja od lista crne ribizle dnevno. Prijatnog je ukusa, mogu da ga piju i djeca.

Čaj od crne ribizle

Jedna supena kašika lista crne ribizle prelije se sa dva decilitra ključale vode, ostavi se da odstoji 20 minuta. Procijedi se i pije se toplo. Za djecu treba koristiti jednu supenu kašiku. Lopuh je biljka koja raste u riječnim koritima, ima ogromne listove. U liečenju se koriste koren i list ove biljke, a daje odlične rezultate kada su alergije u pitanju. Ne treba da ga koriste ljudi koji imaju hepatitis i bolesnu jetru. Kopriva je najdragocenija biljka za zaštitu od alergija. Koristi se smrznuti list koprive.

Bokvica ili šumski flaster pomaže prilikom ujeda insekta. List treba isprati vodom, staviti ga na mjesto ujeda, pa neće biti alergijske reakcije, crvenila i svraba. Može da pomogne i u borbi protiv ambrozije. Reiši gljiva raste na hrastu i ima odlično imuno modularno dejstvo, koristi se u sprječavanju alergija kože, očiju. Pomaže tijelu kada je pod stresom.

MONDO/RTS