Ovo je jedini pravi recept za pripremu čaja od đumbira: Kada čujete šta sve liječi, svaki dan ćete ga piti

Đumbir zauzima posebno mjesto u mnogim kuhinjama zbog specifične arome i oštrog, pikantnog i oporog okusa koji ga odvaja od drugih začina, ali i zbog svojih ljekovitih svojstava.

Hiljadama godina se koristi kao začin i lijek, i do današnjeg dana. U svom sastavu hranljivih materija, đumbir uglavnom sadrži vitamin C, kalij, željezo, kalcij i magnezij.

Svježi đumbir pomaže da se smanji visok holesterol. Istovremeno, smanjuje nadutost želuca.

Pozitivno utijee na obnavljanje crijevne flore, ima laksativni efekat. Jake glavobolje i migrene mogu se ublažiti konzumiranjem nekoliko tankih kriške svježeg đumbira.

Đumbir u prahu pomaže da se oslobode abdominalni bol. Ublažava bolne simptome artritisa, gripa ili hladno svjetlo.

Đumbir u prahu ubrzava cirkulaciju i spriječava koagulaciju krvi. Pozitivno utječe na opuštanje umornih mišića nakon iscrpne fizičke aktivnosti. Konzumirajte đumbir odgovorno, ne više od 4 grama dnevno.

Posebnu pažnju treba posvetiti čaju od đumbira, jer on može da nam pomogne u raznim svrhama.

Preproučljivo je da čaj od đumbira koristite kako biste ojačali imuni sistem, te samim tim spriječili da vaš organizam napadnu neke bolesti.

Dokazano je da upotreba đumbira poboljšava rad moždane funkcije, koncentracije i pamćenja. Osim toga, riješiti ćete se proljeva, mučnine, povraćanja,piše Novi.