Ovo niste znali, do sada ste ga koristili uglavnom za jelo: 6 neuobičajenih upotreba pirinča u domaćinstvu !

Pirinač ima mnoge druge moći, osim što nas drži sitim i što ga koristimo u kulinarstvu.

Bićete iznenađeni kada saznate kako vam pirinač može pomoći da riješite neke svakodnevne, ali i neobične probleme.

Pirinač u boji za igru

Pirinač u boji kao ukras ili za igru možete napraviti baš jednostavno. Stavite zrna u plastičnu vrećicu, dodajte malo 70 % alkohola i boje za hranu (po izboru).
Zatvorite vrećicu i mućkajte, tresite neko vreme da pirinač upije boju. Poslije izvadite i ostavite da se osuši kratko. Slojeve pirinča u boji ređajte u teglice i izložite kao ukras ili dajte djeci da se igraju.

Čišćenje flaša

Pred pripremu zimnice obično nakupimo mnoštvo flaša, koje ne možemo lako očistiti. Slično je i sa vazama i drugim staklenim uskim posudicama.

Tu vam pirinač može pomoći. Sipajte u flašu (ili vazu) par kašika pirinča, dodajte toplu vodu i ostavite da se natapa 10 minuta. Poslije flašu protresite snažno nekoliko puta dok fleke i prljavština ne skliznu sa stakla.

Elektronika

Ako vam fiksni ili mobilni telefon upadnu u vodu možete ih spasiti tako što, prvo, izvadite bateriju, pa telefon stavite (uronite) u posudicu sa pirinčem.

Igračkice

Pirinač može biti odlična zamjena za plastične kuglice, kojima se pune razne igračkice. Iskoristite stare čarape, džempere i napravite igračkice za djecu ili kućne ljubimce. Napunite ih zrnima pirinča, ušijte i igračka je spremna.

So, grudvice i voće

Da biste sprečili so u slanicima da se ugrudva, držite u njima uvijek nekoliko zrna pirinča. Uz to, pirinač može pomoći da voće brže postane zrelo i meko. Ubrane voćkice samo “uronite” u posudicu sa pirinčem. Provjerite par puta u toku dana.

Podmlađena koža

Voda u kojoj ste kuvali pirinač odlična je za njegu kože lica. Kada se ohladi, stavite je u frižider i iskoristite u roku od 3 dana.

Samo nanesite pirinčanu vodu na lice rukama ili uz pomoć kuglice vate, ostavite kratko na licu, pa isperite. Poželjno je da koristite integralni pirinač, koji je bogat vitaminom E i vaša koža će dobiti onaj zdravi sjaj.

Izvor: Lifepress magazin

Zapratite nas i podjelite!Hvala.