OVO SU NAJČEŠĆI SIMPTOMI ENDOMETRIOZE: Ne ignorišite ovaj ozbiljan GINEKOLOŠKI problem

Možda vas čak i spriječi da radite neke stvari koje volite
Grčevi koje osjetite tokom menstruacije mogu biti bolni. Endometrioza je kada iste vrste ćelija koje čine sluznicu vaše materice, endometrijum, rastu izvan nje i vezuju se za druge dijelove vašeg tijela. Znati koji su simtomi je prvi korak u dobijanju pomoći.

Najčešći simptomi endometrioze
Bol od endometrioze žene najčešće karakterišu kao “nepodnošljive grčeve” koji onemogućavaju kretanje. Za mnoge, stvar postaje gora kako stare.

Drugi simptomi endometrioze uključuju:
Veoma duge i teške menstruacije
Jake grčeve
Jake migrene ili bolove u donjem dijelu leđa tokom menstruacije
Bol kod mokrenja i pražnjenja crijeva
Alergije koje se pogoršavaju oko menstruacije
Va*inalno krvarenje između menstruacija
Krv u urinu ili iz rektuma
Umor
Mučnina
Dijareja ili zatvor
Nadimanje
Problemi sa trudnoćom

BOLOVI ZBOG ENDOMETRIOZE

Bol u karlici ili stomaku. Može započeti prije menstruacije i trajati nekoliko dana. Osjećate oštar i probadajući bol, a lijekovi obično ne pomažu. Neke žene kažu da se osjećaju kao da im neko vuče nadole sve unutrašnje organe. Imaju osjećaj probadanja ili pulsiranja koji može biti veoma bolan.
Bol u leđima. Materica i jajnici su blizu leđa. Bol u stomaku zbog kojeg su vam leđa češće savijena može da povrijedi vaša leđa takođe.
Bol u nogama. Endometrioza može uticati na nerve koji povezuju vaše prepone, kukove i noge Ovo može otežati hodanje. Možda ćete šepati ili češće odmarati. Bolan se*s. Mnoge žene sa endometriozom osjećaju bol tokom se*a čak i do dva dana poslije se*a. Za neke je to probadajući ili oštar bol. Drugi to opisuju kao bol u predjelu karlice.
Bolno pražnjenje crijeva. U zavisnosti od pogođenih područja, odlazak u WC može da boli.
Endometrioza i neplodnost
Endometrioza može da oteža trudnoću. Ovo se može dogoditi ako tkivo koje raste izvan vaše materice, izazove ožiljke, što dalje može uticati na vaše jajovode i spriječiti susret jajne ćelije i sperme. Takođe može sprečiti implantaciju oplođenog jajeta u sluzokožu vaše materice. Dodatno tkivo se može ukloniti hirurškom intervencijom, što može olakšati trudnoću. Takođe, možete probati sa vantjelesnom oplodnjom koja će vam može pomoći da zatrudnite.

(najzena.rs)