PIJTE GA I OŽIVJEĆE VAS: 7 načina na koje ovaj napitak liječi vašu dušu, um i tijelo…

7 načina na koje ovaj napitak liječi vašu dušu, um i tijelo…

Zeleni čaj je izrađen od nefermentiranog lišća. Poznat je po svojim visokim antioksidativnim svojstvima i spojevima naziva katehini, koji odlično tope masnoće. Alkaloidi, kao što su kofein, imaju stimulirajući efekt.

Smiruje organizam:

Zeleni čaj značajno smanjuje depresiju i razinu stresa. Nedavna studija objavljena u Public Health Nutrition otkrila je da ispitanici koji konzumiraju više od četiri šalice zelenog čaja dnevno, imaju 51 posto manju vjerojatnost od pojave simptoma depresije.

Topi kilograme:

Pokušavate li izgubiti nekoliko kilograma, uključite zeleni čaj u svoju prehranu. Kofein i stimulansi, poput L-theanine, koji se nalaze u zelenom čaju pomoći će suzbiti apetit. Na taj ćete način smanjiti unos kalorija i povećati termogenezu, što pridonosi mršavljenju. Zeleni čaj je odlična zamjena za slatke napitke.

Smanjuje podočnjake:

Kofein može pomoći pri smanjivanju tamnih ili otečenih krugova oko očiju. Ohlađene vrećice čaja stavite na kapke, a njihovo umirujuće djelovanje ublažit će podočnjake.

Zadah:

Nitko ne voli loš zadah, a polifenoli iz zelenog čaja spriječit će stvaranje bakterija u usnoj šupljini koje i uzrokuju smrad u ustima.

Kolesterol:

Istraživanja su pokazala da svakodnevno konzumiranje zelenog čaja može pomoći u smanjenju kolesterola i krvnog tlaka, zbog katehina koji sadrži. Zeleni čaj također može pomoći u snižavanju takozvanog lošeg kolesterola.

Prehlada:

Nekoliko spojeva koji se nalaze u zelenom čaju igraju ključnu ulogu u tome kako vaš imunološki sustav funkcionira. Čaj je prirodni lijek protiv grlobolje, a antioksidansi koje sadrži su odlični za cjelokupno zdravlje organizma.

Opekline od sunca:

Zeleni čaj štiti od tegoba uzrokovanih ultraljubičastim zrakama, posebno kada je u pitanju rak kože. Katehin u zelenom čaju može spriječiti i upalu kod opeklina od sunca. No, to ne znači da ne trebate upotrebljavati i kreme sa zaštitnim faktorima.

Izvor: net