Pomaže kod oboljenja štitne žlijezde, infekcija i anemije: Ova supernamirnica je lijek za mnoga oboljenja

Moringa je prirodni lijek koji preporučuju mnogi nutricionisti, a evo kod kojih zdravstvenih stanja pomaže!

Nakon čia sjemenki, kinoe i ašvagande, na tržištu hrane se pojavila nova ‘supernamirnica’ koja je oduševila mnoge pobornike zdrave ishrane, nuticioniste i fitnes gurue.

Riječ je o moringi, drvetu koja raste u podnožju Himalaja i u nekim regijama Indije, Afrike, Pakistana, Tajlanda. Baš kao i druge popularne namirnice, zdravstvene blagodeti moringa drveta su poznate u raznim kulturama hiljadama godina unazad. Prema ‘Gugl’ trendovima, interesovanje za moringu je rapidno poraslo posljednjih pet godina.

Ljekovita svojstva moringe

Prema studiji objavljenoj u žurnalu ‘Phytotherapy Research’ kora, sok, list, korijen, sijeme i cvijet moringe su se tradicionalno koristili za liječenje raznih bolesti, uključujući: otok, artritis, epilepsiju, poremećaj štitne žlijezde, bolesti anemije, kod bakterijskih, gljivičnih, virusnih i parazitiskih infekcija.

Kao da to nije dovoljno, ovo ‘magično drvo’ je takođe povezano sa pozitivnim efektima na rast funkcije kože i kose, zdravlje kostiju, imunitet, kod kardiovaskularnog zdravlja, zdravlja očiju i prevencije raka.

Moringa je danas postala trend u ishrani zbog hranljivih materija. Njeni listovi sadrže više vitamin A nego šargarepa, više kalcijuma od mlijeka, više gvožđa od spanaća, vitamina C od pomorandži, više kalijuma od banana i proteina od jogurta.

Moringa ima iznenađujuće lijep ukus, a zbog svega navedenog ova biljka odličan je dodatak ishrani. Lišće moringe se najčešće melje u prah i pije kao čaj, a od njega se prave i salate i začini. Za početak će vam trebati oko 6 grama na dan (oko dvije i po kašičice ili šest kapsula).

Moringu možete umiješati u napitke, hljeb, kolače, supe, umake, a možete započeti dan napitkom od kašičice moringe, kašičice meda i soka od pola limuna pomiješanih s vodom. Osim u ishrani, moringino ulje se koristiti i u kozmetičkoj industriji za izradu parfema, piše “Super žena“.