POSEBAN DAR PRIRODE: Lijek je za sve plućne bolesti, bubrege, malokrvnost i čir na želucu…

Smatra se posebnim darom prirode…

Bokvica ili trputac je višegodišnja zeljasta biljka, širokih jajastih listova koji su smješteni pri dnu uspravne stabljike. Cvjeta od juna do avgusta, a ima je pored puteva, na pašnjacima, livadama, u šumama…

ŠTA LIJEČI:

Bokvica ili trputac je sjajan lijek protiv kašlja, plućne astme, pa čak i tuberkuloze. Osim toga, ova ljekovita biljka čisti krv, pluća i želudac, pa je dobra za sve ljude koji su malokrvni ili imaju lošu krv, slaba pluća i bubrege, za one koji nemaju apetit. Bokvica je dobar lijek za liječenje svih vrsta rana, ogrebotina, posjekotina, uboda osa, ugriza… Ako stavite list bokvice u cipele, izlječićete žuljeve, a u fitokozmetici sok od bokvice poznat je kao efikasno sredstvo za uklanjanje akni i bubuljica.

Bokvica,
Bokvica,

Za bolje varenje i čir na želucu:

Ovim se sigurno liječi čir na želucu i dvanestopalačnom crijevu. Isprobano mnogo puta. Bokvica (plantago major) je izuzetno ljekovita biljka. Samljevena se lakše vari i ispušta sve sokove koji su od koristi za organizam.

RECEPT:

Sastojci:

– 300g listova bokvice

– 1kg livadskog meda

Bokvica,
Bokvica,

Priprema:

Potrebno vrijeme za pripremu ovog lijeka je oko 30 minuta. Oprati listove bokvice i ostaviti na papirni ubrus da se osuše. Samljeti ih na mlinu za meso. Pomješati sa livadskim medom u tegli i ostaviti da odstoji preko noći. Potrebno je samljeti listove pa koliko se zapreminski dobije mase toliko meda dodati. Nekada je to manje, a nekada vise od kilograma. Birajte mlađe listove. Dobije se oko 2 tegle od 680ml mješavine. Može se koristiti za liječenje: čireva, kašlja, zarastanje rana… Kada su rane u pitanju, preporuka je, naročito dijabetičarima da je pospu kurkumom u prahu i umotaju zavojem.

Bokvica zenska,
Bokvica zenska,

Primjena:

Uzimati jednu jelovnu kašiku ujutru prije jela dok se ne pojede sva količina. Držati u frižideru. Ako je bas potrebno ponoviti postupak ali u jesen. Sprječite nastanak čira tako što ćete ujutru, nastinu, popiti 2dl vode.

Bokvica muska,
Bokvica muska,

Uzroci:

Čir na želucu (ulcus ventriculi) je oštećenje sluzokože želuca pretežno na izlazu iz želuca i u gornjoj trećini, koje prodire duboko u zid želuca. Ukoliko se zid probije, tada sokovi koji regulišu varenje i sadržaj želuca prodiru u trbušnu šupljinu i mogu dodatno prouzrokovati upalu trbušne maramice. Ukoliko čir probije krvni sud, dolazi do krvarenja u želucu. Tada je neophodna lekarska pomoć. Moguće je da se u želucu napravi istovremeno više čireva. Tipičan znak postojanja čira na želucu je pritisak koji se javlja u želucu nakon uzimanja hrane. Ukoliko se čir na želucu često pojavljuje, postoji opasnost od oboljevanja od raka na želucu.

Čir na želucu prouzrokuju različiti faktori: psihosocijalni stres, preterano lučenje kiseline u želucu, poremećaj krvotoka, različiti lekovi (kortizoni, neki lekovi protiv reume i za krvotok). Rizik od oboljenja je veći kod pušača kao i kod osoba koje rade u smjenama i u pojedinim strukama (na primjer u transportu, trgovini, hemijskoj industriji). Ubrzan tempo našeg modernog svijeta i nezdrav način života podstiču stvaranje čireva na želucu. Ukoliko sok od bokvice, ali bez meda, koristite kao oblogu, riješićete se i glavobolje.

Obloga za rane:

Poparite svježe listove bokvice, pa ih stavite na ranu. One će brzo zacijeliti, a čirevi sazreti i nestati.

Lijek za ubode insekata:

Ako vas ubode pčela, osa ili komarac, mjesto uboda prekrijte vatom ili krpicom dobro namočenom u svjež sok od bokvice.

Kod bolova u uhu:

U uho nakapajte nekoliko kapi svježeg soka od bokvice i bol će proći.

Protiv zanoktica:

Zgnječite nekoliko listova bokvice i stavite ih na zagnojeni nokat. Već drugog dana rezultati će biti iznenađujuće dobri.

Izvor: zena.blic

Zapratite nas i podjelite!Hvala.