PRAZNIČNI ZAČIN KOJI OBARA ŠEĆER U KRVI: Rezultati vidljivi za nekoliko nedelja, a najbolje je uzimati ga ujutru

Iako ga mnogi smatraju dodatkom poslastica, ovaj začin se dugo koristi u kineskoj medicini.

Nivo šećera u krvi se mora održavati u granicama normale tokom cele godine, a praznični period nije izuzetak. Ukoliko je se ne kontroliše može izazvati niz zdravstvenih komplikacija, a jedan začin dokazano smanjuje nivo šećera u krvi. Cimet je blago gorkastog, zemljanog ukusa i dodaje se mnogim jelima, poslasticama ali i kuvanom vinu. Da osim što jelima daje poseban šmek, snižava i nivo šećera u krvi tvrdi nutricionista Rob Hobson.

“Šećer u krvi nakon obroka odnosi se na nivo šećera u krvi nakon jela. Nivo šećera u krvi prirodno raste nakon jela, tako da telo oslobađa insulin da usmeri glukozu u ćelije. Stepen do kojeg raste nivo šećera u krvi zavisi od sastava vašeg obroka. Obrok bogat brzo svarljivim ugljenim hidratima će izazvati značajniji skok nivoa šećera u krvi”, rekao je nutricionista i istakao da se cimet pokazao kao dobar saveznik u borbi protiv visokog šećera.

“Istraživanja sugerišu da cimet može da ublaži skokove nivoa šećera u krvi. Ako dodate samo šest grama cimeta u porciju pudinga smanjićete insulinsku rezistenciju i poboljšati unos glukoze u mišićne i masne ćelije i smanjiti proizvodnju glukoze u jetri“, tvrdi nutricionista i ističe da je najbolje cimet uzimati na prazan stomak.

“Kora cimeta sadrži jedinstvene, antioksidativne polifenole koji aktiviraju insulinske receptore, tako da efikasnije reaguju na insulin. Nekoliko studija pokazuje da uzimanje ekstrakta cimeta ujutru na prazan stomak može smanjiti prosečne nivoe glukoze, triglicerida i lošeg holesterola“, tvrdi Hobson.

 Cimet smanjuje šećer u krvi Izvor: Shutterstock

Navodi se i da svakodnevno uzimanje cimeta značajno snižava nivo šećera u krvi za otprilike četiri do 18 nedelja.

Tekst: Lepa&Srećna