PRIJE SPAVANJA POPIJTE 1 ČAŠU MLIJEKA: Evo kojih 5 promjena će se desiti u organizmu

Postoji 5 jakih razloga da se što prije vratimo navici iz djetinjstva.

Mlijeko je sjajan izvor proteina, zdravo je za kosti, a najviše benefita ima kada se pije pred spavanje, baš kao kad smo bili djeca.

Na primjer, šolja mlijeka pred spavanje pomoći će vam da brže zaspite, spavate mirno bez buđenja usred noći, čak i da ubrzate mršavljenje!

Evo zbog čega je dobro piti mlijeko pred spavanje:

1. Bolji san

Više studija na ljudima i životinjama pokazale su da ispijanje mlijeka pred spavanje podstiče bolji san. Mlijeko sadrži triptofan i melatonin, koji pomažu da zaspite lakše i brže. Tirptofan igra važnu ulogu u proizvodnji serotonina, koji poboljšava raspoloženje, opušta i zapravo je preteča melatonina, koji reguliše bioritam i priprema organizam za san. Uz to, nauka je pokazala da unošenje dovoljno triptofana i melatonina snižava anksioznost i depresiju koje se mogu pogoršati tokom perioda spavanja.

2. Sprječava buđenje zbog gladi

Ako večerate dosta prije spavanja, moguće je da ćete imati problem sa spavanjem tokom noći. Da biste sprečili buđenje zbog gladi, popijte šolju mlijeka pred spavanje.

3. Opušta nas

Osim fizičkog uticaja na tijelo, ispijanje mlijeka pred spavanje nas podseća na detinjstvo, što nam vraća lepe uspomene i ima smirujući efekat. Opušta nas i stvara osjećaj spokoja.

4. Pomaže mršavljenju

Ako vam ispijanje mlijeka pomaže da bolje zaspite, pomoći će vam i da smršate! Loš san može biti uzrok gojenja, pa bi popravljanje kvaliteta sna moglo da bude rješenje i za tih nekoliko dobijenih kilograma. Osim toga, mlijeko je prepuno proteina, pa je odlična zamjena za kasnu “užinu” koja takođe može biti krivac za povećanje kilaže.

5. Povećava čistu mišićnu masu

Mliječni proteini su kazein i protein surutke. Nekoliko studija pokazalo je da konzumiranje oba uveče pojačava sintezu mišićnih proteina tokom noći, piše Srbija danas.